For ansøgere
DrømmepuljenProjektstøtteKan vi få støtte?Tjekliste for ansøgningUdbetaling af støtteHent logoFAQ
Log ind
Ansøg

"Fordi demokratiet fungerer bedst, når alle stemmer bliver hørt

22.05.2024

Nyhed

Demokrati

I de her uger knokler engagerede unge for at inspirere og mobilisere andre unge til at stemme ved EP-valget den 9. juni. Tuborgfondet støtter 33 forskellige organisationer i deres aktiviteter frem mod valget. Kom med til Vollsmose og København N.V.

Indsatsområde

Demokrati - næste generations stemme og deltagelse

Læs mere om EP-valgpuljen

Se, hvem der ellers har fået støtte

I Københavns Nordvestkvarter har We Do Democracy været på NEXT EUX og kørt et tre dages forløb om, hvordan EU påvirker unges liv, og set fra et ungeperspektiv, hvorfor det er vigtigt at stemme ved EP-valget. Projektleder Sofie Puntervold Kristensen fortæller:
”Da vi spurgte eleverne, inden forløbet gik i gang, gjorde de sig ingen tanker om EU og EP-valget til juni. De svarede også alle sammen ja til, at det ville blive et svært eller kedeligt forløb.”

I samarbejde med underviserne på NEXT og med støtte fra Tuborgfondets EP-valgpulje brugte Sofie og hendes kollega fra We Do Democracy tre dage sammen med 100 elever fra EUX snedker-, tømrer- og frisørlinjen.

Dagene var et miks af oplæg udefra, samtaler eleverne imellem, besøg af otte unge politikere, og så var der masser af fokus på at inddrage eleverne og sørge for at gøre EU helt nært og konkret.

”For NEXT-eleverne er det, når de står på byggepladsen, og der er krav om sikkerhed og sundhed på arbejdspladsen, når de spiser deres kylling i frokostpausen med vished om, at den ikke er dyppet i klorin eller når de i fremtiden skal lave fremtidens byggeri – og faktisk helst vil bygge bæredygtigt,” fortæller Sofie.

Da vi spurgte eleverne, inden forløbet gik i gang, gjorde de sig ingen tanker om EU og EP-valget til juni

Sofie Puntervold KristensenProjektleder We Do Democracy

Det viste sig hurtigt, at EU ikke var så kedeligt, og at der faktisk gemte sig masser af tanker om EU blandt eleverne. Organisationer som MINO Danmark, Lærlinge for Bæredygtighed og Nyt Europa lagde vejen forbi, og her udtrykte eleverne i følge Sofie nu klare holdninger og stillede relevante spørgsmål.
Og det var på den baggrund, at alle 100 elever besluttede sig for at stemme på tredjedagen.

Valgfest og prøvevalg

På tredjedagen byggede tømrereleverne stemmebokse. Det var blevet tid til at afgive deres stemme. Selvom stemmen ikke tæller ved valget den 9. juni, så havde handlingen båden en symbolsk og en meget vigtig pointe.
”Mange af eleverne udtrykte nemlig usikkerhed om, hvordan man egentlig stemmer – og hvad der foregår, når forhænget trækkes fra, og man går ind i boksen. Det fik vi afmystificeret,” fortæller Sofie.

Efterfølgende var der valgfest, og stemmeboksene bliver stående på NEXT, for at minde eleverne om at stemme den 9. juni. ”Det tror jeg helt sikkert, de fleste vil gøre,” slutter Sofie.

Fra Nordvest til Vollsmose

Mellemfolkeligt Samvirke har sammen med ungefællesskabet Vollsmose på Fyn uddannet ti valgambassadører, som skal mobilisere unge i bydelen til at stemme.
”Ambassadørerne er alle engagerede unge, som laver lokale talks og festivaler, men ikke nødvendigvis politisk engageret – og slet ikke i EU-politik. De kan jo virkelig også sætte sig ind i målgruppen, som vi gerne vil have fat,” forklarer Fatima Amchicho, der er projektleder i Mellemfolkeligt Samvirke.

De ti udvalgte ambassadører mødtes bl.a. til en EU boot camp, hvor de fik ny viden om EU, og på samme måde som i Nordvest, blev det gjort meget nært og med eksempler, der tog udgangspunkt i unges liv i Vollsmose – og så var det vigtigt at få alle sanserne i spil:
”Vi havde fx en pose, hvor man trak ting op af. Det kunne være en tablet, som vi så brugte til at tale om, hvordan datapolitik vedtaget i EU berører os i vores hverdag”, forklarer hun.

Ambassadørerne har desuden mødt flere politiske kandidater og besøgt europæiske institutioner og organisationer.

Det booster selvtilliden

17-årige Jomanna El-enazi kan ikke selv stemme ved det kommende valg, men hun synes alligevel, det lød spændende, så hun meldte sig som frivillig valgambassadør.
”Det har været SÅ berigende at være med. Det har været så fedt, at få lov selv at arrangere i stedet for bare at være publikum,” siger hun.
Hun blev meget overrasket over nogle af de fakta, som blev præsenteret for ambassadørerne.
”Jeg vidste ikke, at EU har så meget indflydelse på min hverdag.”

”Det bedste har været at stable events på benene fra bunden. Det booster virkelig ens selvtillid at komme i mål med sådan et projekt,” siger hun.

Den 29. maj inviterer ambassadørerne i samarbejde med Ungefællesskabet i Vollsmose til Pizza & EU Politik, hvor deltagerne kan speeddate forskellige politikere og stille dem spørgsmål om EU, mens de spiser en pizza sammen. Og på selve valgdagen er der Valg & Venner som er en valgfest, arrangeret af ambassadørerne. Arrangementerne er for alle unge i Vollsmose.

RELATEREDE NYHEDER

09.01.2024DemokratiTuborgfondet stemmer på unge: Ny valgpulje skal ruste unge til EU-politik
ArrowSøg Drømmepuljen og få svar på under én uge