Værdifuld videndeling: Unge har fået netværk og nye redskaber til projektledelse
23.01.2025
Nyhed
Arbejdsmarked
Demokrati
26 unge har sat punktum for et nyt forløb udviklet særligt til unge projektledere i civilsamfundet. Udviklings- og kompetenceforløbet er skabt af Tuborgfondet, SUS og Mobilize.

Kompetenceudvikling
Unge projektledere
Læs mere om en af aktørerne bag forløbet
SUSI over et halvt år har unge deltagere fået konkrete værktøjer til projektledelse. Samtidig er der skabt et særligt netværk, som de selv har været med til at forme. I Demokrati Garage i Københavns Nordvest-kvarter mødtes Hold 1 for sidste gang en eftermiddag i januar. Afslutningsdagen blev et forum for erfaringsudveksling, refleksion og samtaler med de mentorer og fonde, der har givet sparring og inspiration undervejs i forløbet.
At brænde uden at brænde ud
Amanda Bertelsen er uddannet professionsbachelor i fødevarer og ledelse og arbejder som projektleder i Erhvervsskolernes Elevorganisation:
”Min uddannelse har egentlig givet mig ret gode værktøjer til projektledelse, men jeg har virkelig savnet at spejle mig i andre unge i samme jobsituation. At tale med andre om, hvordan det er at brænde for noget uden at brænde ud,” siger hun.
Oliver T. Pedersen, projektleder i GAME, deler Amandas oplevelse:
”Det er sjældent, at man får mulighed for at møde så mange ligesindede i en fastsat ramme. Unge der arbejder med de samme problematikker, som man kan dele erfaringer med i et fortroligt rum. Der har været stor værdi i de konkrete værktøjer, vi er blevet præsenteret for på forløbet. Men de mange samtaler, vi har haft med hinanden, har givet mindst lige så meget.”
På første hold deltog 26 unge projektledere. Der har ikke ’bare’ været tale om et kursus i projektledelse. Udviklings- og kompetenceforløbet har også haft til hensigt at styrke unges strategiske blik for projekters levedygtighed og forankring. Der har været fokus på, hvordan man kan bygge videre på eksisterende projekter, håndtere svære samarbejdspartnere og samtidig passe på sig selv.
Jeg har virkelig savnet at spejle mig i andre unge i samme jobsituation. At tale med andre om, hvordan det er at brænde for noget uden at brænde ud
Amanda BertelsenEEORefleksion som nøgle
Alle deltagere blev på sidste dag bedt om at skrive et brev til de nye deltagere, som er startet i januar 2025. Et brev der f.eks. kunne ledsages af et godt råd. Asta Poppe, projektleder fra Underværket i Randers, valgte at sætte ord på værdien af at prioritere refleksion:
”Jeg er virkelig glad for, at jeg satte tid af i min arbejdskalender til at reflektere over det, jeg har lært. Det er mit råd til alle, der deltager i kompetenceudvikling ved siden af jobbet. Tag dig tid.”
Asta fremhæver også, hvordan hun på forløbet har fået viden med hjem, som hun har afprøvet i praksis:
”Hver eneste gang er vi blevet præsenteret for konkrete værktøjer, som vi har kunnet teste på kolleger og ledere. For eksempel har jeg bidraget med en konkret metode til bedre og mere strukturerede møder på kontoret hjemme.”
Nye værktøjer til en kompleks hverdag
Bag udviklings- og kompetenceforløbet står Tuborgfondet, Mobilize Strategy Consulting og SUS – Socialt Udviklingscenter. I 2024 gik parterne sammen om at give unge projektledere redskaber og netværk til at stå stærkere.
”I Tuborgfondet vil vi gerne være med til at øge videndeling – ikke mindst på tværs af de mange organisationer i civilsamfundet, hvor unge arbejder for at skabe forandring. Vi oplever, at unge projektledere står i en rolle, der kan være kompleks og med mange samarbejdsflader og facetter. Udviklings- og kompetenceforløbet har været et forsøg på at komme dem i møde. Vi vil gerne hjælpe projektlederne med at stå endnu stærkere og skabe netværk imellem dem, så de kan sparre og spejle sig i hinanden,” siger Kristine Als Velling, evalueringsansvarlig i Tuborgfondet.
Hold 1 var forbeholdt unge fra projekter støttet af Tuborgfondet – og de har været med til at tegne indholdet på det forløb, der netop er skudt i gang, som har været åbent for alle.
”Forskellen i forhold til andre projektlederuddannelser har været, at der er blevet skabt et rum, hvor alle er i samme situation. Det er ret vildt. Jeg vil sige til hold 2: Brug lidt ekstra tid på hinanden. Helt fra start. Spørg ind til, hvad de andre får ud af de faglige input. Det er så værdifuldt at videndele undervejs, og det har der virkelig også været meget læring i,” siger Gunvor Barkholt, projektleder fra talerskolen Røst.
I januar 2025 mødtes endnu et hold unge projektledere fra civilsamfundet på et nyt udviklings- og kompetenceforløb, der vil strække sig over det næste halve år.
Hold øje med Tuborgfondets hjemmeside for evt. opstart af nye hold.