Unge skal forme fremtidens ungeinddragelse
02.12.2024
Nyhed
Demokrati
Unge spiller en central rolle i fremtidens demokrati, men alt for ofte bliver deres stemmer ikke hørt, når beslutninger skal træffes. We Do Democracy udvikler nu en ny metode til ungeinddragelse – sammen med unge.
Indsatsområde
Demokrati
We Do Democracy
Læs om foreningens arbejdeI disse år kalder både unge selv, kommuner og organisationer på mere og bedre ungeinddragelse af en bred og divers ungegruppe. Skal vi lykkes kræver det bedre metoder, og at unge selv er med til at afgøre, hvordan de skal inddrages.
Det nye projekt Ung indflydelse – Demokrati for fremtiden har som mål at sikre, at unge selv får mulighed for at definere, hvordan de skal inddrages i beslutningsprocesser. Projektet vil engagere en bred gruppe unge, så både nye og etablerede stemmer kan komme til orde. Ved hjælp af formater skræddersyet unge, vil We Do Democracy styrke de demokratiske processer og sikre, at unge får reel indflydelse.
We Do Democracy driver projektet i samarbejde med unge, kommuner og andre aktører. Projektet er støttet af Tuborgfondet.
“Vi ved, at unge har et stort ønske om at blive hørt og være med til at forme fremtidens samfund. Det er derfor helt afgørende, at de får en central rolle i beslutningsprocesserne, og at vi udvikler nye metoder til at få deres stemmer frem. Det er vigtigt, fordi vi ikke kan udvikle fremtidens samfund uden at inddrage de mennesker, der skal leve i det. Unge har vigtige perspektiver, og vi skal sørge for, at disse perspektiver kommer i spil.” siger Sofie Puntervold, projektleder hos We Do Democracy.
Behov for nye måder at inddrage unge på
Flere kommuner og organisationer efterspørger i stigende grad nye måder at få en divers ungegruppes perspektiver ind i beslutningsprocesserne. Unge er ofte underrepræsenterede i traditionelle demokratiske deltagelsesformer, og de nuværende inddragelsesmetoder formår ofte hverken at tiltrække eller fastholde unge i tilstrækkelig grad. Derfor kalder både civilsamfundsaktører og offentlige institutioner på innovative metoder, der kan sikre, at mange forskellige unges stemmer bliver hørt. På DUF’s seneste generalforsamling blev det f.eks. vedtaget, at ungeinddragelse bør være obligatorisk for kommuner i beslutningsprocesser.
Ung indflydelse – Demokrati for fremtiden vil udvikle og tilpasse metoden borgersamlinger, så den kan rumme en divers og repræsentativ gruppe af unge. Projektet vil dermed både skabe anbefalinger til bedre ungeinddragelse, men også udvikle en ny model, som kommuner og organisationer kan bruge til at få unges perspektiver i spil.
Et projekt drevet af unge
Ung indflydelse – Demokrati for fremtiden vil blive udviklet i tæt samarbejde med unge fra tre udvalgte kommuner. Der skal afholdes en ungeborgersamling, hvor 40 unge udvælges ved lodtrækning og skal komme med konkrete anbefalinger til, hvordan ungeinddragelse kan se ud fremover. Desuden vil der blive udviklet et metodeværk, som skal inspirere kommuner og organisationer til at implementere bedre ungeinddragelse.
“Vi støtter ’Ung indflydelse – Demokrati for fremtiden’, fordi projektet både giver unge en stemme og udvikler en metode til at få unges perspektiver med i udviklingen af politik, der kan bruges bredt af kommuner og organisationer. Det er vigtigt, at gøre det lettere for flere forskellige unge at blive involveret i de demokratiske processer,” udtaler Peter Giacomello, sekretariatschef i Tuborgfondet.