For ansøgere
DrømmepuljenProjektstøtteKan vi få støtte?Tjekliste for ansøgningUdbetaling af støtteHent logoFAQ
Log ind
Ansøg

Ta’ ordet: Unge med funktionsnedsættelser skal have en tydeligere stemme

31.01.2024

Nyhed

Demokrati

Der skal være plads til forskelle. Flere unge med funktionsnedsættelse skal have kompetencer og mod til at tale om, hvad diversitet er. Samtidig skal de være med til at udvide forståelsen af diversitet – både hos sig selv og andre. Sammenslutningen af Unge med Handicap (SUMH) får med støtte fra Tuborgfondet mulighed for at styrke unges stemme i samfundsdebatten.

Indsatsområde

Demokrati

Læs om SUMH

Læs om SUMH

Tal fra VIVE i 2022 viste, at kun 14 % af mennesker med større psykisk funktionsnedsættelse, og 30% med større fysisk funktionsnedsættelse, føler sig accepterede, som de er. Samtidig er tallet 52% for mennesker uden handicap. Det er et problem for de mennesker, det handler om, men det er også et problem for det omkringliggende samfund:

”Vi ved, at mange af de allervigtigste dagsordener lige nu handler om unge og i særlig grad unge med funktionsnedsættelser og diagnoser, men alligevel er det nogle af dem, vi desværre hører mindst i debatten. Det vil vi forsøge at lave om på. En funktionsnedsættelse skal ikke være en stigmatiserende minoritetsmarkør, det skal være en positiv diversitetsmarkør,” siger William Korte, som er formand i SUMH.

Derfor er sigtet med det nye projekt, at unge med funktionsnedsættelse mellem 16 og 30 år får kompetencer og tro på egne evner, så deres stemme kan blive hørt. Ligesom unge uden funktionsnedsættelse skal inviteres ind, så det bliver en fælles sag at udvide diversitetsdagsorden. Det skal ske gennem uddannelsesforløb, kampagner, oplæg og aktiviteter på tværs af landet – på uddannelsesinstitutioner, i medier, i valgkampe mv.

På den måde skal handicap/funktionsnedsættelser fremhæves og italesættes som en positiv diversitetsmarkør frem for en stigmatiserende minoritetsmarkør, og vores fælles opfattelse af diversitet. Ligesom andre unge uden funktionsnedsættelse skal inviteres med ind, så SUMH i samarbejde med andre flytter og udvider forståelsen af diversitet i samfundet.

En funktionsnedsættelse skal ikke være en stigmatiserende minoritetsmarkør, det skal være en positiv diversitetsmarkør

William Korte Formand i SUMH

Unge skal ikke kæmpe alene – men derimod i et fællesskab – og for et samfund med mere diversitet og inklusion

Mathias FindalenProgramansvarlig for demokrati i Tuborgfondet

Støtte fra Tuborgfondet på knap 4,6 mio.kr.

Projektet skydes i gang i 2024 og er en del af Tuborgfondets støtte til unge for at fremme deres handlekraft og muligheder for engagement i samfundet:

”Vi vil rigtig gerne være med til at fremme en bevægelse, hvor unge med funktionsnedsættelser får muligheden for at engagere sig i samfundet. Unge skal ikke kæmpe alene – men derimod i et fællesskab – og for et samfund med mere diversitet og inklusion,” siger Mathias Findalen, programansvarlig for demokrati i Tuborgfondet.

Kontakt:

Ditte Rudolfsen, Sekretariatsleder i SUMH, mail: ditte@sumh.dk, tlf. nr. 21 71 61 70
Mathias Findalen, Programansvarlig i Tuborgfondet, mail: mfb@tuborgfondet.dk 

RELATEREDE NYHEDER

16.01.2024DemokratiUng demokratiambassadør om EU: klimaet kræver kollektiv handling