For ansøgere
DrømmepuljenProjektstøtteKan vi få støtte?Tjekliste for ansøgningUdbetaling af støtteHent logoFAQ
Log ind
Ansøg

Millionbevilling sikrer ungekultur i Danmarks mindre byer

28.03.2023

Nyhed

Demokrati

PRESSEMEDDELELSE: Med 1,5 millioner i ryggen fra Tuborgfondet har ungdomsbevægelsen Ung Kult nu for alvor mulighed for at sikre de bedste rammer og netværk for unge kunst- og kulturskabere i de mindre byer i Danmark.

Indsatsområde

Demokrati

Støtte til ung kultur i mindre danske byer

TF22-1375 – Ung Kult

Ringsted. Rudme. Randers. På ét år har Ung Kult banket en bevægelse op med 50 lokalmiljøer, som er fordelt over hele landet. Med så bred en forankring formår Ung Kult at nå ud til afkroge af Danmark, hvor man normalt skal se langt efter kulturtilbud til unge. Ambitionen for Ung Kult er da også at få nok slagkraft til at blive ungekulturens stemme ind i den etablerede kunst- og kulturbranche.

”Lokalt engagement er der masser af i hele landet. Vi vil nu være med til at skabe lige muligheder for unges adgang til kunst og kulturen, og det kræver en ekstra opmærksomhed på de små lokalsamfund,” siger bestyrelsesleder for Ung Kult, Mia Carlsen.

1,5 mio. kr. fra Tuborgfondet

Tuborgfondet vil give flere unge lyst til at deltage og mulighed for at få indflydelse i samfundet og støtter netop organisationer, der giver unge mulighed for at etablere netværk, dele viden og få inspiration fra hinanden. For programansvarlig for Tuborgfondets demokratiindsats, Mathias Findalen vægter det tungt, at Ung Kult samler unge i udenfor de store byer. ”Det er afgørende, at unge kulturskabere i de mindre byer kan samle sig i et fællesskab. Med Ung Kults nye landsdækkende netværk får de mulighed for at få inspiration fra hinanden og viden om, hvad der virker i andre mindre byer. Det er helt unikt, og jeg er sikker på, det vil gøre, at kvaliteten af kulturtilbuddene bliver bedre, og samtidig gøre organiseringen omkring de unge, der står bag, endnu stærkere,” siger han.

Vi vil nu være med til at skabe lige muligheder for unges adgang til kunst og kulturen, og det kræver en ekstra opmærksomhed på de små lokalsamfund

Mia CarlsenBestyrelsesleder for Ung Kult

Kortlægning af unge kulturskabere

I 2022 begyndte Ung Kult at kortlægge de ungekulturelle fællesskaber og miljøer, der er i Danmark. Med en systematisk indsats er det lykkes initiativtagerne at bygge en national bevægelse op fra bunden.

”Vi vidste fra start af, at det særligt var i de små områder – uden for de større byer – at der var brug for en indsats. I København og Aarhus skulle de nok klare den,” siger bestyrelsesleder Mia Carlsen.

Missionen har fra dag ét været, at unge ildsjæle fra vækstlaget skal have de bedste rammer for at kunne skabe kulturfællesskaber. Med finansieringen på plads kan Ung Kult nu tilbyde lokalmiljøerne kurser og netværk, der både opkvalificerer og kompetenceløfter, så de bliver endnu dygtigere til at lave relevante kulturtilbud, som samler unge lokalt.

Ungekultur bidrager til lokalsamfundet

Det er også en ambition for den nye bevægelse at være en aktiv spiller, når det handler om at sikre en demografisk bæredygtighed, og demokratisk deltagelse i de mindre byer. Et aktivt kulturliv, som også er målrettet unge, kan også bidrage til, at flere unge bliver boende i deres lokalsamfund.

Jakob Lundbye, der er projektleder for Ung Kult-netværkene siger: ”Det er perfekt timing, at vi får bevillingen lige nu. Ungekulturen i Danmark står helt seriøst ved en skillevej, hvor den mange steder lokalt er ved at dø ud. Pengene skal derfor bruges til at sikre, at ungekulturmiljøerne bliver så godt organiseret og lokalt forankret, at de også kan leve videre til næste generation af unge.”

 

For yderligere info:

Malthe Houe, Ung Kult
mh@ungkult.dk og 23860990

Anni Riedel-Lyngskær, Tuborgfondet
al@tuborgfondet.dk og 20738077

Med Ung Kults nye landsdækkende netværk får de mulighed for at få inspiration fra hinanden og viden om, hvad der virker i andre mindre byer.

Mathias FindalenProgramansvarlig for Demokrati i Tuborgfondet

ArrowNyt nationalt fællesskab for kulturens selvstændige