For ansøgere
DrømmepuljenProjektstøtteKan vi få støtte?Tjekliste for ansøgningUdbetaling af støtteHent logoFAQ
Log ind
Ansøg

»Nyt nationalt fællesskab for kulturens selvstændige lanceres for at løse markante udfordringer.«

21.02.2023

Nyhed

Arbejdsmarked

PRESSEMEDDELELSE: Med støtte fra Tuborgfondet samler en række af landets mest progressive platforme for kreativt- og kulturelt iværksætteri sig om at styrke unges muligheder for et godt arbejdsliv i kulturbranchen.

Indsatsområde

Arbejdsmarked

Støtte til unge i kulturbranchen

Den kulturelle og kreative branche er præget af udfordringer med mistrivsel og økonomisk ustabilitet, hvilket blot blev tydeliggjort af COVID19-nedlukningerne. Beretninger over de sidste år har derudover dokumenteret dårlige og utrygge arbejdsvilkår, som bl.a. skyldes en stigende udbredelse af midlertidige stillinger. Udviklingen gør en allerede svært tilgængeligt branche endnu mindre attraktiv for næste generation af velkvalificerede unge, som samfundet har brug for på
fremtidens kreative arbejdsmarked.

 

En svær branche som ny på arbejdsmarkedet

“Vi møder mange unge på vej fra uddannelse til et professionelt arbejdsliv, som oplever kulturbranchen er lukket og svær at etablere sig i som ny aktør. Det skyldes blandt andet sektorens særegne jobmarked, hvor en karriere typisk består af en blanding af iværksætteri, enkeltstående honorarer og deltagelse i midlertidige projekter, som ofte distribueres gennem personlige netværk. Med projektet vil vi give flere unge mod på at skabe deres egen karrierevej i kulturbranchen og håndtere kulturens komplekse arbejdsliv,” fortæller Jonas Grøn fra Villa Kultur, en af projektets partnere.

Med projektet vil vi give flere unge mod på at skabe deres egen karrierevej i kulturbranchen

Jonas GrønAdministrativ Leder i Villa Kultur og Partner i Kulturens Selvstændige

Til støtte for fremtidens arbejdsmarked

Med en 3-årig støtte på 3,6 millioner fra Tuborgfondet skal platformene sammen med unge kulturaktører skabe nye værktøjer, netværk og adgange til arbejdsfællesskaber.
“Ved at støtte Kulturens Selvstændige håber vi at bidrage til, at flere unge finder fodfæste i kulturbranchen. Tuborgfondet har en ambition om at understøtte unges handlekraft gennem blandt andet mentorordninger og netværk, og netop det bidrager det nye fællesskab til,” siger Peter Giacomello, sekretariatschef i Tuborgfondet.

 

Om projektet

Projektet gennemføres af den nystiftede nationale forening Kulturens Selvstændige i et tæt samarbejde mellem Frontløberne, Institut for (X), URBAN 13, Filmhus Fyn og Villa Kultur, som repræsenterer over 1000 kreative- og kulturelle selvstændige. Projektets aktiviteter og netværk lanceres den 1. April. Det vil blandt andet byde på en national branchefestival og lokale workshops og vejledningsmuligheder i hele landet samt skabe ny viden om unges indgang til kulturbranchen.

 

Ved at støtte Kulturens Selvstændige håber vi at bidrage til, at flere unge finder fodfæste i kulturbranchen.

Peter GiacomelloSekretariatschef i Tuborgfondet
Kulturens selvstændige

Kontaktoplysninger:

Jonas Grøn, Kulturens Selvstændige
jonas@kulturens.dk og +45 40546276

Mathias Findalen, Tuborgfondet
mfb@tuborgfondet.dk og +45 60734347

Projektets Partnere

Institut for X (Aarhus) – Hjemmeside

Frontløberne (Aarhus) – Hjemmeside

Filmhus Fyn (Odense) – Hjemmeside

URBAN 13 (Frederiksberg/København): Hjemmeside

Villa Kultur (København): Hjemmeside og følg med her.

ArrowFlere unge skal engagere sig i Operation Dagsværk