Røst rykker: Succesfuld talerskole bliver selvstændig forening
26.06.2024
Nyhed
Demokrati
Siden 2016 har Røst givet unge mod til at skrive og holde personlige taler, hvor de deler ud af tanker, oplevelser og holdninger. Talerskolen springer nu ud som forening i egen ret.
Indsatsområde
Demokrati
Røst
Læs mereTalerskolen giver fortsat unge redskaber, så de kan bruge deres stemme. Men fra den 25. juni findes Røst som selvstændig forening – og i nye lokaler i Lydens Hus efter sommerferien sammen med blandt andet Alive Festival, Roskilde Festival og Foreningen Folkemødet. Den nye forening har brugt et års tid på at få vedtægter og forretningsmodel på plads – og på at overveje markedsposition og nye samarbejdsmuligheder. Sideløbende har Røst afviklet et væld af aktiviteter som fx undervisning, rådgivning og arrangementer for fulde huse på blandt andet Det Kongelige Teater:
”Selvom vi efterhånden har nogle år på bagen, er hele processen foregået med en fed start up-energi,” fortæller Pia Beltoft, som er chef for strategi og kommunikation i Røst.
Som ringe i vandet dukker unge talere, der har deltaget i talerskolens forløb, op på scener landet over:
”Røst har et kæmpe potentiale – og processen hen mod selvstændiggørelse har kun bekræftet mig i, at vores arbejde er meningsfuldt og gør en forskel. For mig er det tydeligt, at vi får unge stemmer til at stå stærkere – og at vi er med til at bringe nye stemmer frem,” siger Martin Fehr Therkildsen, sekretariatschef i Røst.
En respektfuld ramme
Røst blev etableret på KØS – Museum for Kunst i Det Offentlige Rum – i 2016, men har siden 2020 været et partnerskab mellem Vallekilde Højskole og Ungdomsbureauet. Talerskolen har fra starten været et almennyttigt projekt, og sådan fortsætter det.
”Det nye er, at vi står selv. Og vi står et godt sted. Både fordi vi kan mærke stor efterspørgsel – men også fordi, det er virkelig vigtigt – og måske vigtigere end nogensinde at fremme unges stemme i samfundsdebatten,” fortæller Pia Beltoft.
For der er desværre alt for mange unge i Danmark, som ikke mener, deres stemme er værd at lytte til. Det er et samfundsproblem, som også bliver afspejlet i DUF’s nye demokratianalyse, hvor 32 procent af de 16-25-årige angiver, at de har meget lav demokratisk selvtillid. Unge afholder sig også i høj grad fra at deltage i online-debatter på grund af den hårde tone. Røst giver unge gode oplevelser med at tage ordet foran andre i en respektfuld ramme:
”Unge skal ikke kun høres, de skal også støttes i at tage ordet. Det er ikke nok at placere dem på en scene under fx Folkemødet – når man mangler debaterfaring, er der brug for sparring. Et retorisk blik og et pædagogisk rygstød kan gøre en kæmpe forskel,” siger Martin Fehr Therkildsen.
Unge skal ikke kun høres, de skal også støttes i at tage ordet.
Martin Fehr TherkildsenSekretariatschef i RøstVi har alle sammen brug for Røst, fordi der er brug for forskellige stemmer og perspektiver til at berige en fælles samtale i vores samfund
Anne Bach WaagsteinNyvalgt bestyrelsesmedlem i RØSTRetten til en stemme
Ved en stiftende generalforsamling den 25. juni blev Røsts nye bestyrelse nedsat.
Udpegede medlemmer er Torben Smidt Hansen, forstander på Vallekilde Højskole, og Anna Asghari, engagementsdirektør i Ungdomsbureauet. Valgte medlemmer er: Christine Buhl Andersen, forperson i Ny Carlsbergfondet, Natasha Al-Hariri, projektchef i Trygfonden, Christian Bay, forperson for Kaospiloterne, Clara Dawe, sekretariatsleder i Akademiet for Social Innovation, Lene Viinberg, projektleder i Uddannelsesdebatten samt Anne Bach Waagstein, næstformand i DJØF:
”Jeg har længe fulgt Røst og deres events af virkelig høj kvalitet. Faktisk er der tale om arrangementer, som i mikro-ryk har ændret min egen måde at være i verden på, fordi de har gjort så stort indtryk,” siger Anne Bach Waagstein.
Hun pointerer vigtigheden af stemmeret i et demokrati. Ikke kun i juridisk forstand – men forstået som retten til at bruge sin stemme i den offentlige samtale:
”Vi har alle sammen brug for Røst, fordi der er brug for forskellige stemmer og perspektiver til at berige en fælles samtale i vores samfund – ikke mindst på tværs af generationer. Det er nogle gange dem, der mindst tør tage ordet, som har det allermest relevante at sige. Og det er deres stemmer, Røst kan forstærke og forløse.”
Er vokset organisk
Pia Beltoft fortæller, at selvstændiggørelsen ikke handler om at komme væk fra noget, men om at komme hen til noget nyt. Det er en bevægelse, der foregår i medvind og med udsigt til flere nye samarbejdspartnere. Røst vokser organisk og har de sidste par år arrangeret store events sammen med aktører som Det Kongelige Teater, Mino Ung, LGBT+ Danmark, Institut for Menneskerettigheder, flere højskoler og SUMH – Sammenslutning af Unge Med Handicap. Arrangementer, som bevæger og oplyser på samme tid.
”Et personligt højdepunkt med Røst i år var et event på Gamle Scene. Her holdt Sara, en af talerne, en meget rørende og personlig tale om svigt og selvskade. Men samtidig leverede hun en virkelig vigtig tale om akut behov for handling i psykiatrien. Det var et stort øjeblik, og hun brændte fuldstændig igennem med sit budskab. Dén slags oplevelser gør, at jeg altid har lyst til at gå på arbejde,” siger Pia Beltoft.
En bevilling på 4.96 mio. kr. fra Tuborgfondet i 2023 har givet arbejdsro til udviklingen af Røst:
“Røst har videreudviklet stærke og tydelige formater og givet flere unge en stemme. Det er godt at se, hvordan bevillingen har udviklet og styrket organisationen, som netop var formålet, og der er ingen tvivl om, at den nye forening er rustet til fremtiden. ” siger Mathias Findalen, programansvarlig for demokrati i Tuborgfondet.
Fakta om Røst
Røst er en talerskole, der arbejder for at give unge modet til at tage ordet. Røst elsker det mundtlige rum og den kraft, der ligger i at stille sig frem, tage ordet og blive hørt og forstået – uanset om det drejer sig om at brage igennem på talerstolen, til demonstrationen, til bestyrelsesmødet, frivilligarrangementet eller på festivaler og folkemøder.
Røst er specialiseret i unge stemmer, men alle er velkomne. Alt overskud fra aktiviteter bliver i projektet.
Røst blev tidligere drevet i et tæt samarbejde mellem Vallekilde Højskole og Ungdomsbureauet.
I februar 2023 fik Røst støtte fra Tuborgfondet på 4,96 millioner kroner til at udvikle organisationen, så flere unge kan få indflydelse i samfundet.