For ansøgere
Musikkens FrivilligeDrømmepuljenProjektstøtteKan vi få støtte?Tjekliste for ansøgningUdbetaling af støtteHent logoFAQ
Log ind
Ansøg

”Med hiphop-kunstnere i front vil vi motivere unge til at stå op for menneskerettighederne.”

08.02.2023

Nyhed

Demokrati

PRESSEMEDDELELSE: Landsdækkende indsats, der styrker unges viden om deres rettigheder og lyst til at bruge dem, modtager støtte fra Tuborgfondet og Udenrigsministeriets Oplysnings- og Engagementspulje.

Indsatsområde

Demokrati

Hiphop for menneskerettighederne

Hvordan bidrager hiphopkultur til kampen for ytringsfrihed, kvinders rettigheder og til ikke at blive diskrimineret? Og hvorfor er rap musik et unikt redskab til at stå op for egne og andres rettigheder?

Det bliver elever og unge over hele Danmark klogere på, når den landsdækkende indsats Re:Act Human Rights takket være finansiel støtte fra Tuborgfondet og Udenrigsministeriets Oplysnings- og Engagementspulje ruller videre med fornyet styrke og et skærpet fokus på hiphop.

Alternative metoder for aktivisme

I 2023 søsætter Rapolitics, Institut for Menneskerettigheder og Foreningen Roskilde Festival i samarbejde med danske rappere og internationale hiphop kunstnere en lang række aktiviteter, der de kommende to år skal ruste unge til at stå op for deres rettigheder. Aktiviteterne, som udfolder sig i regi af Menneskerettighedsalliancen, spænder over podcast-fortællinger, skoleworkshops, koncerter og events på Roskilde Festival.

”Opbakningen til menneskerettighederne skranter over hele verden. Og undersøgelser viser, at godt halvdelen af børn og unge i Danmark ikke kan nævne en eneste menneskerettighed. Den udvikling arbejder Re:Act Human Rights med at vende,” siger Louise Holck, Institut for Menneskerettigheders direktør.

De kommende generationer skal klædes på til at kæmpe for egne og andres rettigheder

Signe LopdrupDirektør for Roskilde Festival

Det handler om at klæde unge på til at stå vagt om menneskerettigheder

I det arbejde spiller hiphop en central rolle.
”Hiphop er aktuelt den mest lyttede musikgenre og er derfor et unikt redskab til at mobilisere en meget bred skare af unge i hele Danmark. Sammen med danske rappere og internationale hiphop kunstnere vil vi ruste unge til at stå op for deres rettigheder,” siger Manus Bell, Rapolitics’ direktør.

Om få måneder får uddannelsesinstitutioner over hele Danmark mulighed for at booke workshops med unge rap-coaches og anvende undervisningsmaterialer med fokus på hiphop og rettigheder. Re:Act Human Rights’ podcast-redaktion producerer en podcast-serie, der giver ordet til unge hiphopkunstnere, som kæmper aktuelle rettighedskampe.

Og på Roskilde Festival skaber unge frivillige en platform, hvor hiphop artister fra flere forskellige lande sætter menneskerettigheder på dagsordenen.

”De kommende generationer skal klædes på til at kæmpe for egne og andres rettigheder. Roskilde Festival, samler hvert år over 100.000 unge om musikken og fællesskabet og har derfor en afgørende rolle og ansvar for at løfte den dagsorden,” siger Signe Lopdrup, Roskilde Festivals direktør.

Derfor støtter vi

Tuborgfondet støtter med godt 2,5 mio. kr. og forventer, at flere unge gennem projektet vil få en bedre forståelse for menneskerettigheder, og det passer godt sammen med fondets ambition om at få flere unge til at engagere sig i demokratiet og få indflydelse i samfundet.

”Fremtidens demokrati skal skabes af nutidens unge. Re:Act Human Rights projektet har allerede haft succes med at nå målgruppen og skabe resultater sammen med dem. I det nye projekt tager de relevante og aktuelle emner op, som optager unge, og det er stærkt,” siger Peter Giacomello, sekretariatschef i Tuborgfondet

 

Fremtidens demokrati skal skabes af nutidens unge

Peter GiacomelloSekretariatschef i Tuborgfondet

Et par hurtige facts om Re:ACT

Re:Act Human Rights blev søsat af Menneskerettighedsalliancen i 2022.
Indsatsen udfolder sig under tre temaer:

  1. Re:Claim Your Body med fokus på lighed på tværs af køn og seksualitet
  2. Re:Claim Your Voice om retten til at ytre sig og at blive hørt
  3. Re:Claim Your Home om retten til at have et hjem, en nationalitet og at føle sig ligeværdigt behandlet

 

ArrowMino Danmark