På efterskolerne fejrer man verdensmålsfestival
Verdensmål i undervisningen og fokus på forandring, blev en del af efterskoleelevers hverdag landet over med Fælles Forandrings projekt.
I 2019 sætter Fælles Forandring sig for at skabe et projekt, der skal engagere landets efterskoler i verdensmålene. Projektet arbejder året rundt på at engagere efterskoleeleverne i samfundets- og verdens udvikling med udgangspunkt i FN’s 17 verdensmål.
Fælles Forandring – det dur’
Projektet engagerer efterskoleelever i samfundets og verdens udvikling ved at sætte FN’s 17 verdensmål på dagsordenen i elevernes undervisning og hverdag på efterskolerne. Projektet kulminerer hvert forår i verdensmålsfestivaler, hvor eleverne deler deres viden om- og engagement i verdensmålene. Netop fællesskabet er vigtigt lyder det fra Figne Hartmann-Petersen, der sidder i styregruppen for Fællesforandring:
“Vi bliver lyttet til, når vi laver en fælles forandring – og det er jo det vi gerne vil,” siger Figne.
Fælles Forandring arbejder da netop også ud fra tankegangen om, at lade fællesskabet stå øverst, når elever gennem workshops, taler, debatter, musik og teater inspirerer og motiverer hinanden til at skabe en bedre verden.
En Fælles Forandring følger forandringen
Fælles Forandring har undervejs udviklet nye spor. Det første handler om at engagere eleverne i den bæredygtige dagsorden året rundt – projektet har i en treårig periode klædt elever på til at skabe bæredygtige elevudvalg og masse bæredygtige aktiviteter på deres skoler.
Det andet har været at engagere og kapacitetsopbygge nysgerrige ansatte på efterskolerne i Efterskolernes bæredygtighedsnetværk.
Projektet former sig på fire niveauer:
1. Lokale grønne elevudvalg etableres på efterskolerne.
2. Verdensmålene inddrages i undervisningen og eleverne forbereder aktiviteter til festivalen.
3. 18. maj 2022 afvikles den landsdækkende festival, delvis digitalt og delvis fysisk på efterskolerne.
4. Materialer og elevproduktioner samles på projektets hjemmeside i et digitalt læringsunivers og deles i Efterskolernes bæredygtighedsnetværk.
Vi bliver lyttet til, når vi laver fælles forandring. Og det er jo det vi gerne vil.
Figne Hartmann-PetersenMedlem af Styregruppen for Fælles Forandring
Fortællingen om Fælles Forandring
Verdensmålsfestivalen bliver afholdt for første gang i 2019 på Flakkebjerg efterskole, herefter er det meningen at Festivalen i 2020 skal vokse og afholdes på tre efterskoler.
Et projekt under pandemi kræver kreativitet
Tre år, og en corona-pandemi senere har kræfterne bag Fælles Forandring-projektet måtte tænke nyt, kaste bolden op og skabe et projekt, der i retrospekt ser anderledes ud end det oprindelige projekt. De har dog holdt fast i én original idé: Hvert forår er det kulmineret i verdensmålsfestivaler, der landet over samler efterskoleelever, der deler viden, tanker og inspiration om deres arbejde med verdensmålene.
Det ender ud i et tre-årigt projekt, hvor festivalen har fået et nyt look, hvert år.
I 2020 afvikler de én fælles online verdensmålsfestival, hvor mere end 500 efterskoleelever mødes og deler deres verdensmålsfilm gennem det online verdensmålskartotek.
I 2021 kaster de bolden op på ny, og skaber én online fælles digital platform. Her mødes efterskoleeleverne på tværs, imens de laver aktiviteter ude på de enkelte efterskoler.
I 2022 åbner verden – og dermed mulighederne op for arrangørerne bag Verdensmålsfestivalen:
“I 2022 samlede projektet det bedste fra alle år og vi inviterede efterskolerne til Fælles Forandring – efterskolernes verdensmålsfestival 18. maj 2022. Festivalkonceptet er gentænkt, så skolerne var sammen om et fælles festivalprogram, der udspillede sig delvist digitalt og delvis lokalt. Flere efterskoler gik sammen om at afholde en lokal verdensmålsfestival. Fælles for alle var, at alle elever bidrog ved at dele aktiviteter og meninger med hinanden,” fortæller Charlotte Hedevang Nielsen, projektleder for Fælles Forandring.
Fælles for alle var, at alle elever bidrog ved at dele aktiviteter og meninger med hinanden
Charlotte Hedevang NielsenProjektleder for Fælles ForandringDen sidste af dens slags
Festivalen den 18. maj 2022 bandt sløjfe om projektet med en sidste verdensmålsfestival af den form. Det afslutter et treårigt projekt, som har samlet tusindvis af efterskoleelever. Her har de unge mødtes over “Verdensskål”, sang, samtaler og TV-køkken – alt sammen med udgangspunkt i forandring i fællesskab.
Elever stemmer i til sangen skrevet til begivenheden, hvis budskab også fremstår i sangens titel: Så tænk med hjertet nu. Omkvædet slår projektets målsætning fast, og enkelte elever holder andre i hånden, imens de synger:
”Verden har brug for vor handling vort mod. Lad os begynde nu. Vi ku lave en forandring i mit land og dit land – i hele verden”. Sangen der er skrevet og komponeret til begivenheden, er da også skrevet af Mille og Markus, som var elever på Sejergårdens Musikefterskole. De skrev og komponerede sangen i 2019 og har optrådt med den på alle festivaler siden.
Festivalen 18. maj 2022 var den sidste af dens form i det 3-årige projekt
Find inspiration til hvordan I kan arbejde med Verdensmålene
Ta’ med på en bæredygtig podcastvandring skabt af initiativtagerne bag Fælles Forandring. Podcasten er ideel til undervisningstimen, hvor der ligges op til en gåtur i de nære omgivelser, imens tankerne bliver sporet ind på, hvordan eleverne kan arbejde med bæredygtighed på skolen og i undervisningen.
Podcasten kommer desuden med en lærevejledning udarbejdet af Fælles Forandring, som du kan bruge.