For ansøgere
DrømmepuljenProjektstøtteKan vi få støtte?Tjekliste for ansøgningUdbetaling af støtteHent logoFAQ
Log ind
Ansøg

”Lad os skabe bedre rammer for frivilligt arbejde”

02.10.2023

Nyhed

Arbejdsmarked

INTERVIEW: Et balanceret arbejdsliv i kulturbranchen hænger også sammen med bedre rammer for frivillighed. Tuborgfondets Mathias Findalen deltog den 3. oktober på konferencen Culture Kicks Back, der tager temperaturen på kulturbranchen som arbejdsplads.

Indsatsområde

Arbejdsmarked

Konference for Kulturlivet

Læs om Culture Kicks Back

Mange unge aktører i kulturbranchen er freelancere, projektansatte eller arbejder ulønnet i kortere eller længere perioder. Det er bl.a. dén problemstilling, foreningen Kulturens Selvstændige ønsker at sætte fokus på med konferencen ”Culture Kicks Back”.

Her afvikler Mathias Findalen, Tuborgfondets programansvarlige for demokrati og kreative erhverv, en workshop under overskriften: ”Er der grænser for frivillighed i kulturbranchen?”. Vi har talt med ham på forhånd.

Invitation til samarbejde

Det er én af Mathias’ pointer, at et godt arbejdsliv i kulturbranchen også hænger sammen med gode rammer for frivillighed:

“Med mit oplæg vil jeg gerne invitere til, at vi sammen – både kulturbranche, fonde, kommuner og politikere – skaber nogle bæredygtige rammer, der kan understøtte værdien af at gøre en frivillig indsats. Uden at gå på kompromis med behovet for gode arbejdsvilkår.”

For frivillighed er en form for demokratisk lim, som binder os sammen på tværs af alle lag i samfundet.

“Der er en selvstændig værdi i frivilligt arbejde, som kan være sammenhold, engagement og en stor lyst til at bygge noget op sammen. Når unge arbejder frivilligt, mødes de i et fællesskab. Og i modsætning til en lønnet – eller ulønnet – arbejdsindsats – er det ikke altid faglighed eller karriere, som er omdrejningspunkt.”

Kend værdien

Der er forskel på frivillighed og gratis arbejde, og kulturens aktører skal kende deres værdi:

“Kultur spiller en vigtig rolle i udviklingen af et inkluderende og bæredygtigt samfund. Branchen er en motor for fællesskab, viden og innovation. Det bliver bekræftet hver dag på landets kulturinstitutioner, men jeg tror især, det blev tydeligt for alle under corona, at kulturen er essentiel til at opretholde mod hos borgerne. Adgang til kultur er – bogstaveligt talt – en menneskeret – og det er gode arbejdsvilkår også.”

Ifølge Mathias har man i dele af kulturbranchen fået lidt berøringsangst over for frivilligt arbejde – og måske i særlig grad de unge. En forklaring kan være, at så mange arbejder ulønnet eller under vilkår, der ikke er rimelige:

”Der er stor forskel på at arbejde frivilligt og på at arbejde gratis – det sidste er der ikke nogen gode argumenter for. Men vi kan blive bedre til at tale værdien af frivilligt arbejde op i kulturbranchen. Det er noget, jeg oplever, man gør på det sociale område i langt højere grad. Vi – fonde, politikere og andre aktører – kan altså med fordel bevæge blikket hen mod kulturbranchen, når vi skal understøtte gode rammer for, at frivillighed kan blomstre. ”

Med mit oplæg vil jeg gerne invitere til, at vi sammen – både kulturbranche, fonde, kommuner og politikere – skaber nogle bæredygtige rammer, der kan understøtte værdien af at gøre en frivillig indsats.

Mathias FindalenProgramansvarlig, Tuborgfondet

Behov for at nytænke frivillighed

Mathias Findalen vil derfor gerne være med til at finde nye, innovative måder at organisere frivillige på:

“Eksperter taler om, at frivillighed er i opbrud. Tendensen går mod engagement i tidsbegrænsende perioder. Motivationen kommer mere spontant, og unge frivillige har i højere grad brug for fleksible rammer. Det er nogle tendenser, som alle brancher må forholde sig til. Musikfestivalerne har en lang historie om at mobilisere og fastholde frivillige – kan andre aktører lade sig inspirere af deres tilgang? Jeg tror det.”

 

 

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og bliv opdateret med nye puljer, jobmuligheder og events.

RELATEREDE NYHEDER

21.02.2023ArbejdsmarkedNyt nationalt fællesskab for kulturens selvstændige