Forandring starter lokalt: unge sparker gang i demokratiet op til kommunal-valget
26.06.2025
Nyhed
Demokrati
Alt for få unge oplever, at lokalpolitik er noget, de kan blande sig i. Det vil Tuborgfondet ændre på. Med støtte fra valgpuljen på over 5,3 mio. kr. får 39 projekter nu mulighed for at engagere unge i deres kommune op til kommunal- og regionsrådsvalget i november.

Indsatsområde
Demokrati
Læs mere om
De støttede projekterDe støttede initiativer spænder vidt: Fra ungdomsfolkemøder og demokrati-roadtrips til fællesspisning, valgbazarer og workshops om fake news og politisk gennemsigtighed.
Roadtrip og rundbordssamtaler i Svendborg
Blandt de støttede projekter er SESG – Svendborg Erhvervsgymnasier – som har fået 50.000 kr. til et projekt, der skal gøre lokalpolitik mere vedkommende for omkring 700 elever på HHX og HTX. Eleverne skal bl.a. på demokratisk roadtrip rundt i kommunen, hvor de vil besøge lokale virksomheder og institutioner – f.eks. en folkeskole. Undervejs diskuterer de relevante dilemmaer og møder politikere i øjenhøjde.
Vi vil gerne opmuntre unge til at stemme, men også til at de skal bruge deres stemme i samfundet.
Solveig Høite HansenPædagogisk faglig koordinator på Svendborg Erhvervsgymnasier”Lokalpolitik får langt mindre opmærksomhed end landspolitik i medierne. Det er ærgerligt, for lokale temaer, som fx trafikforhold ved uddannelsessteder, har jo stor betydning i hverdagen. Vi vil gerne opmuntre unge til at stemme, men også til at de skal bruge deres stemme i samfundet. Og når vi tager ud på tur, får vi mere end hurtige overskrifter og SoMe-opslag. Vi får tid til at dykke ned i konkrete problemstillinger og forstå nuancerne i de beslutninger, der bliver taget,” siger Solveig Høite Hansen, som er pædagogisk faglig koordinator.
Skolen vil desuden invitere politikere til dialogmøder med udgangspunkt i temaer fra unges hverdag, som eleverne vælger: ”Målet er mere samtale og mindre paneldebat i klassisk forstand,” fortæller Solveig.

Unge stemmer fra Nordvest
Også organisationen We Do Democracy har modtaget støtte i den aktuelle valgpulje, nærmere bestemt 200.000kr. I samarbejde med lokale unge og aktører i Københavns Nordvestkvarter vil de arrangere workshops, dør-til-dør-samtaler og fælles produktion af et NV-manifest.
“Ved at møde unge i Nordvest, dér hvor de er, afdække deres ultra-lokale bekymringer og skabe aktiviteter i byrummet op til valget, vil vi koble unges stemmer både til den større politiske samtale og lokalpolitiske fællesskaber i området,” siger projektkoordinator Louisa Mathies.

Falske nyheder og demokratisk selvtillid
Projektet Rygtepatruljen har fået godt 97.000 kroner til at tage fat i en udfordring, mange førstegangsvælgere kender: følelsen af ikke at være klædt på til at deltage. Med en ung-til-ung-tilgang og fokus på fake news og politisk informationsforståelse vil Rygtepatruljen give unge både mod og redskaber til at engagere sig i lokalsamfundet.
”Vi vil gerne vise unge, at forandring starter lokalt,” siger Anas Zrir fra Rygtepatruljen og fortsætter: “Demokrati, deltagelse og ytringsfrihed er vigtigt for vores samfund, og vi vil engagere unge til kritisk tænkning gennem workshops, events og kampagner. Målet er at gøre unge mere modstandsdygtige overfor misinformation – at give redskaber til at håndtere konspirationsteorier, så unge kan træffe politiske valg på et så oplyst grundlag som muligt.”

Anas Zrir fra Rygtepatruljen
Rygtepatruljen er forankret i Finn Nørgaard Foreningen, som blev stiftet til minde om filmmanden Finn Nørgaard, der blev dræbt ved terrorangrebet mod Krudttønden i 2015.
Fælles for mange af de støttede projekter er, at de har fokus på unge, der ofte står på kanten af den lokalpolitiske samtale. Det gælder bl.a. unge med minoritetsetnisk baggrund, unge med funktionsnedsættelse og unge på erhvervsuddannelser:
“Vi ved, at unge gerne vil engagere sig i deres lokalsamfund – men mange oplever, at politik er fjernt og svært at finde ind i. Med valgpuljen støtter vi dem, der tør finde nye veje til at engagere unge. Vores oplevelse er, at engagement smitter. Når unge oplever, at deres holdninger og stemmer gør en forskel lokalt, så rykker det. Det er præcis den slags erfaringer, vi håber, valgpuljen kan give flere unge – uanset om de bor på Bornholm eller i Brabrand,” siger Mathias Findalen, programansvarlig for demokrati i Tuborgfondet.
Fakta:
Kommunal- og regionsrådsvalget finder sted den 18. november 2025.
De 39 støttede projekter løber hen over efteråret og skal både få flere unge til stemmeboksen – og give unge lyst til at tage del i demokratiet året rundt.