For ansøgere
DrømmepuljenProjektstøtteKan vi få støtte?Tjekliste for ansøgningUdbetaling af støtteHent logoFAQ
Log ind
Ansøg

Glyptoteket og Tuborgfondet sætter fokus på kroppen

22.01.2019

Nyhed

Glyptotekets kommende særudstilling Perfect Poses? præsenterer et live-program og uddannelsesforløb, der – særligt målrettet unge – stiller skarpt på kropsidealer og kroppen som udtryksmiddel. Her skal publikum ikke blot kigge på kroppe i skulpturen, men også bringe deres egen krop i spil.

Foreningsnavn

Pressemeddelelse

Forenings hjemmeside

I en tid hvor 76% af danske piger og 43% af danske drenge i folkeskolernes udskoling ifølge Sex & Samfund (2017) er utilfredse med noget ved deres kroppe, er det relevant at se nærmere på den måde vi fremstiller kroppen på gennem sociale medier, i skønhedsindustrien, moden og selvfølgelig også i kunsten. Netop kroppens positurer og udtryk er omdrejningspunktet for skulpturudstillingen Perfect Poses?, der kan opleves på Glyptoteket fra den 1. marts til den 16. juni 2019. I forbindelse med udstillingen præsenterer Glyptoteket i samarbejde med Tuborgfondet et live-program, der sætter fokus på nutidens kropsidealer og kroppens sprog.

Perfect Poses?
Særudstillingen Perfect Poses? er blevet til i samarbejde med Museu Calouste Gulbenkian i Lissabon. Udstillingen behandler en betydningsfuld periode i den franske kunsthistorie, hvor den figurative skulptur i slutningen af 1800-tallet oplever en afgørende udvikling. Kunstnerne i denne periode eksperimenterer med kroppens udtryk og bevæger sig fra et idealiseret til et mere realistisk udtryk.

Blandt de centrale kunstnere i udstillingen er store navne fra Glyptotekets samling: Rodin, Carpeaux, Dalou, Maillol m.fl.

Datidens debat om den realistiske kontra den idealiserede skulptur kan minde om samfundets nutidige diskussioner om, hvordan man fremstiller kroppen i medierne, på de sociale medier osv. – en debat, der særligt fylder i de unges bevidsthed. Ser vi på kroppen, som den faktisk ser ud, eller idealiserer vi den gennem filtre, plastikkirurgi, målrettet træning osv.

”Det er oplagt at trække en rød tråd mellem skulpturerne i udstillingen og nutidens kropsforståelse. Det giver en mulighed for at se på de figurative skulpturer fra en kunsthistorisk periode, der har været lidt glemt, med et nutidigt blik. Mange billedhuggere – herunder ikke mindst Rodin og Degas – var dybt inspirerede af dansen, så det er oplagt at gå den anden vej. Vi er derfor meget glade for samarbejdet med Tuborgfondet, der har muliggjort et stort anlagt live-program, der både taler til vores intellekt gennem talks og undervisning, men også arbejder med kroppen gennem netop dans.”

Christine Buhl AndersenDirektør - Glyptoteket

”Med udstillingen præsenterer Glyptoteket et tema, der er relevant for mange, særligt unge, i dag. Det er et godt eksempel på, hvordan kunsten kan bruges til at skabe engagement og få dens beskuere til at reflektere over et aktuelt tema som mediernes fremstilling og idealisering af kroppen. I Tuborgfondet har vi fokus på, at unge engagerer sig i samfundet. Glyptoteket formår at tænke nyt med en udstilling og et aktivitetsprogram, der netop henvender sig til en ung målgruppe. Vi håber, at formatet på sigt kan komme andre museer i landet til gavn og inspirere til anderledes formidling og involvering af netop den målgruppe,” fortæller direktør for Tuborgfondet Anne-Marie Skov.

Live på Glyptoteket
Live-programmet spænder vidt og der er noget for alle aldersgrupper. I samarbejde med Dansekapellet og dansekompagniet Disturbing Business kan det yngre publikum prøve kræfter med vouging – en positurbåren dansestil, der traditionelt har givet en stemme og et udtryk til minoritetsgrupper, der ikke faldt inden for de klassiske idealer og ikke var repræsenteret i det trendsættende magasin Vouge.

Dansekompagniet TangoAmor inviterer til tangosaloner i Glyptotekets Festsal, og i påskeferien kan børnefamilier komme til skulpturdans, hvor de kan udforske skulpturernes positurer og sætte dem sammen i en koreografi.

Desuden afholdes der en Slow-aften med fokus på kroppen, hvor publikum gennem kunst, omvisninger, talks, musik og dans får nye indgange til skulpturen, posituren og kroppen. Der trækkes linjer fra oldtidens Ægypten og antikkens Grækenland til den moderne franske skulpturer i 1800-tallet og helt frem til i dag.

Kroppen og uddannelse
Udover live-programmet udarbejder Glyptoteket i samarbejde med Professionshøjskolen København et uddannelsesforløb, hvor studerende fra to sundhedsfaglige linjer gennem en række workshops bruger udstillingen til at undersøge temaer omkring krop, sundhed og det gode liv. En del af de studerende vil desuden indgå i et frivilligt ungepanel, der har til formål at gøre os klogere på de unges ideer til at formidle og aktualisere kunstudstillinger og museumsoplevelsen. Ungepanelet vil blandet andet stå for et arrangement om krop og køn i forbindelse med Perfect Poses?

/Perfect Poses? er støttet af Augustinus Fonden og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond

Liveprogram og undervisningsforløb er skabt i samarbejde mellem: Tuborgfondet og Ny Carlsberg Glyptotek.

For yderligere information:
Glyptoteket: Camilla Jensen, caje@glyptoteket.dk / +4560617216
Tuborgfondet: Anni Lyngskær, al@jhline.dk / +45 20738076 Pressemeddelelse 22.01.19