For ansøgere
DrømmepuljenProjektstøtteKan vi få støtte?Tjekliste for ansøgningUdbetaling af støtteHent logoFAQ
Log ind
Ansøg

En hyldest til fællesskabet

11.06.2018

Nyhed

Torsdag den 7. juni, blev modtagerne af Fællesskabsprisen 2018 hædret ved en stor prisuddeling på Oslobåden i København

Foreningsnavn

Fællesskab

Forenings hjemmeside

Testtekst

Bag Fællesskabsprisen står: Mette Frederiksen (S), Alka, DFDS, ISS, Københavns Professionshøjskole, Københavns Lufthavne, PensionDanmark, 3F og Tuborgfondet.

Prisen uddeles til i alt ti enkeltpersoner eller grupper, der har gjort en ekstraordinær indsats for fællesskabet i Danmark. Udover æren modtager vinderne også en unik skulptur, der er lavet af smedjen i Horserød Fængsel.

Fællesskabsprisen blev stiftet i 2014. Gennem de sidste fem år har danskerne nomineret omkring 3000 ildsjæle.

“Årets vindere og nominerede er mennesker, der gør vores små lokalsamfund levende, så folk flytter til i stedet for at flytte væk. De får hjemløse og udsatte ind i nye fællesskaber, der kan hjælpe dem videre. Og skaber arbejdspladser til de mennesker, som ellers har svært ved at finde en plads på arbejdsmarkedet, siger Mette Frederiksen.

Det, der gør det spændende at være med i Fællesskabsprisen er, at vi ser masser af eksempler på fællesskaber, der har et formål ud over det at have det godt sammen. Fællesskaber der gør noget for andre, for en fælles sag.

Anne-Marie SkovDirektør - Tuborgfondet

Modtagerne af Fællesskabsprisen 2018 er:

1. Louise Adrian – Fangekoret, København (Publikumsprisen)
Louise Adrian etablerede Fangekoret for 22 år siden. I koret har hun har spillet, sunget og skabt musik med nogle af landets hårdeste kriminelle i Vridsløselille Statsfængsel. Efter Vridsløselille lukkede har hun flere gange om ugen kørt til fængsler rundt i landet for stadig at kunne synge med de indsatte. Hun og koret er også rundt i kirker for at give både de indsatte og publikum en unik oplevelse. Sangene, der bliver optrådt med, har tekster af de indsatte selv om deres hverdag i fængsel, fejltrin og refleksioner over deres liv. Det er blevet til mere end 500 kirkekoncerter i de sidste 12 år, og der er pt. 2 års ventetid på at få besøg af Fangekoret. Louise har en ukuelig tro på, at der findes noget godt i alle mennesker, og hun formår at skabe relationer til en gruppe mennesker, som står i en vanskelig situation. Louise hjælper dem ved at skabe et frirum, som giver plads til selvransagelse, tilgivelse, forståelse – og ikke mindst håb for fremtiden.

2. VASKERIET, Brabrand
Vaskeriet er ikke et helt almindeligt vaskeri. For her er det udviklingshæmmede du møder, når du afleverer dit vasketøj. Vaskeriet giver dem mulighed for at opleve, hvordan det er at være en del af et arbejdsfælles-skab og skaber mulighed for, at en overset gruppe kan udvikle deres ressourcer og bidrage til fællesskabet – på lige fod med alle andre. Vaskeriet holder til i et socialt boligområde med 450 almene boliger i Søvangen i Brabrand, hvor de har lejet to vaskemaskiner i et fællesvaskeri. Vaskeriet er blevet et naturligt samlingssted uanset om, man bruger deres vaskeservice eller selv vasker. De laver 6 kander kaffe, hver gang de er i fællesvaskeriet, som er blevet et mødested for beboerne. Vaskeriet henter og bringer også vasketøjet for dem, der ikke kan selv. Mange udsatte og ældre har stor glæde af besøgene fra Vaskeriet og glæder sig til, at de kommer. Vaskeriet skaber mangfoldighed og inklusion i praksis og viser på allerfineste vis, at alle har ressourcer, de kan bidrage med. Katrine Knudsen og Pia Stabell Hjort er de frivillige ildsjæle bag Vaskeriet.
Prisen modtages af Katrine, Pia, Raphael, Mie, Lotte & Katja – team Vaskeriet.

3. De Nye Stemmer, København
De Nye Stemmer er unge frivillige jøder og muslimer i alderen 16-20 år, som arbejder mod fordomme. De tror på, at dialog er vejen frem til respekt og forståelse mellem minoriteter. De bruger deres tid på at komme ud på skoler, festivaler og andre steder for at fortælle om, hvordan det er at være en minoritet, hvad det medfører, og hvad der kan gøres for at fremme forståelse for hinanden og for at mindske kløften mellem kulturer og religioner. Deres tro på, at dialog fremmer forståelse gør, at der er flere unge, der viser interesse og kan få svar på spørgsmål, som de måske aldrig ville have haft muligheden for at få før.
Prisen modtages af Hannah Busk og Enes Kocer – to af De Nye stemmer

4. Karsten B. Vester, Vejle & landsdækkende
Karsten B. Vester er initiativtager til “Virksomheder adopterer skoleklasser”. Han har i mere end 15 år skabt robuste fællesskaber mellem skoleklasser og lokale erhvervsvirksomheder rundt omkring i landet. Formålet med initiativet er kort sagt at give eleverne viden og erfaring med arbejdsmarkedet, give dem gode rollemodeller, og ikke mindst vise dem, hvor de kan bruge de ting, som de undervises i i skolen. I dag findes der over 50 adoptioner fordelt på 23 folke- og friskoler rundt omkring i Danmark, og samlet set besøger eleverne deres adoptionsvirksomheder mere end 100 gange pr. skoleår. Fællesskaberne løber for de flestes vedkommende fra 1. til 9. klasse.

5. Coding Pirates, landsdækkende
Coding Pirates er en af Danmarks hurtigst voksende fællesskaber, der gennem leg, kreativitet og frivillig arbejdskraft lærer børn om it, programmering og robotter. De har lange ventelister og arbejder blandt andet med at få flere piger til at kode og på længere sigt skabe en mere mangfoldig IT-branche. Coding Pirates udvikler børns teknologiske vovemod ved at fokusere på teknologisk forestillingsevne, opfindsomhed og kreativitet.
Prisen modtages Coding Pirates’ formand Louise Overgaard.

6. Danmark Dejligst, landsdækkende
Danmark Dejligst er en turnerende festival, der fejrer fællesskabet. Det gør de ved at rejse rundt i landet og hjælpe små byer i Danmark med at holde gratis festivaler for hele familien. I en verden, der er rykket til storbyen, på nettet, blevet globaliseret, vil Danmark Dejligst gerne fejre og dyrke det mest værdifulde, vi har her, nemlig hinanden! Festivalen har musik og kolde fadøl som mange andre, men den har hverken hegn, vagter, VIP-område, medieby eller artister med solbriller på. Til gengæld har Danmark Dejligst gratis adgang, for de er bygget af frivillige og foreninger. Overskuddet fra festen går til foreningerne i byerne. Rundt omkring i landet er der bl.a. blevet investeret i fodboldmål, hjertestartere, børnesadler og boksehandsker. Det er noget, der giver glæde i de små byer.
Prisen modtages af sanger Rasmus Nøhr.

7. WeShelter, København
Frivillige netværksvenner nedbryder ensomhed hos hjemløse og udsatte. Mange hjemløse har få eller ingen relationer. WeShelters netværksvenner støtter den hjemløse i at skabe og opbygge nye netværk, træne sociale kompetencer samt i at etablere og fastholde livet i en ny bolig – en frisk start i omgivelser væk fra misbrug og sociale problemer. WeShelter arbejder for at give hjemløse og socialt udsatte bedre vilkår, og de møder mennesker i øjenhøjde og ruster dem til at forbedre deres situation. Det gør de på herberger og væresteder, i deres arbejde med frivillige og når de taler udsatte menneskers sag i den offentlige debat. WeShelter har lavet socialt arbejde siden 1893 og fejrer derfor i år 125 års jubilæum.
Prisen modtages af daglig leder Lise Larsen.

8. Hanif Sayed, Roskilde
Hanif er taxachauffør og arbejdsmiljørepræsentant for taxachaufførerne i Roskilde. En utrolig vellidt kollega, der gør meget for fællesskabet for chaufførerne. Det er svært, fordi der er mange forskellige arbejdsgivere, og man arbejder meget alene. Hanif er medlem i 3F Roskildeegnens mangfoldighedsudvalg, hvor han bl.a. underviser flygtninge i den danske model. Hanif er en fantastisk rollemodel for flygtningene i kraft af sin egen historie som flygtning fra Afghanistan og pga. sin rolige væremåde. Udover at være fagligt aktiv er Hanif også volleyballtræner. Hanif startede i 2008 AFG Volley Roskilde, hvor han samlede afghanere, så de kunne spille volley sammen. De seneste år har han været aktiv som ungdomstræner i VK4000 – den største volleyklub i Roskilde. I VK400 er der mange spillere med forskellig nationalitets- baggrund. Også her er Hanif utrolig vellidt. Sport er en fantastisk måde at møde hinanden på. Når spillet fløjtes i gang, gælder samme regler for alle, uanset sprog og kultur. Deter det, Hanif udnytter, når han træner de unge.

9. René Pedersen og Sociolancen, København
René er socialfaglig medarbejder i Sociolancen, som kører i Københavns gader og hjælper alkoholikere, misbrugere og psykisk syge. Han og kollegerne møder de socialt udsatte med en hjælpende hånd og et knus. Målet er at motivere dem, så de en dag kommer ud af deres misbrug og får et liv, som ikke går op i druk og stoffer. Medarbejderne i Sociolancen er betænksomme og vanvittig dygtige til at håndtere og forstå de mennesker, de arbejder med. Udover at blive kaldt ud kører Sociolancen også rundt i byen og taler med de udsatte borgere, som befinder sig på gaderne. For dem er det ikke bare et job, og det kan mærkes hos de mennesker, de hjælper. Det er Region Hovedstadens Akutberedskab, Københavns Kommune og Hovedstadens Beredskab, der i fællesskab driver Sociolancen.
Prisen modtages af socialfaglig medarbejder René Pedersen og paramediciner Simon Østergaard.

10. Gruppen bag nyt forsamlingshus i Øster Hassing (Nordjylland)
I mere end tre år har ildsjælene i projektgruppen bag et nyt forsamlingshus i Øster Hassing arbejdet målrettet for at samle de økonomiske midler til at opføre et nyt forsamlingshus i landsbyen. Gruppen er åben for alle, men 10 medlemmer har været med fra start. Gruppen består af folk opvokset i landsbyen og tilflyttere. Alle aldre er repræsenteret i gruppen. Fra den unge børnefamilie til den pensionerede gårdejer. Alle bidrager med særlig viden og kompetencer, der har været med til, at projektgruppen nu har nået målet – at opførelsen af et nyt forsamlingshus kan begynde. Gruppens arbejde har høstet ros og anerkendelse i lokalsamfundet. Dels for initiativet og dels for energien til at fastholde fokus over en
lang periode. Det nye forsamlingshus vil være et samlingspunkt for byen og for lokalområdet, og huset vil klart være en styrkelse af fællesskabet i området.
Prisen modtages af talsmand for projektgruppen Peter Geert Aas.