En mentor kan spejle dine drømme
03.12.2024
Nyhed
Arbejdsmarked
The Soulfuls arbejder for at skabe lige vilkår og muligheder for alle kvinder i kulturbranchen. Mød Sarah, Saida og Isabella, som er en del af foreningens mentorforløb Dreamers and Doers.
Indsatsområde
Arbejdsmarked
Læs mere om The Soulfuls
The SoulfulsThe Soulfuls arbejder for at skabe lige vilkår og muligheder for alle kvinder i kulturbranchen. Mød Saida, Isabella og Sarah, som er en del af foreningens mentorforløb Dreamers and Doers.
The Soulfuls’ Summit bliver afholdt på Nørrebro en råkold novemberdag. Her er omkring 150 kvinder i kulturbranchen samlet for at netværke og inspirere hinanden. I Kulturlab Kapellet er kontrasten til mørket og kulden udenfor total. Her er varme smil og højrøstet snak overalt. I et rum kan man få taget professionelt foto til sit cv – i den store sal er der oplæg og talks. I en gul sofa ovenpå har unge booket tider til speedmentoring hos profiler som Karen Vincent, direktør i Warner Music, modedesigner Naja Munthe og Isabella Rose Davey, COO i Copenhagen Fashion Week.
Netop Isabella har jeg aftalt at tale med om The Soulfuls mentorprogram Dreamers and Doers, som skal være med til at skabe mere diversitet for unge kulturskabere og rykke ved strukturer og bias i kreative brancher som mode, kunst og musik:
”Jeg har selv mentorer og bruger dem, når jeg står ved en professionel skillevej. Flere har fulgt mig i hele mit arbejdsliv. Gode mennesker, der har lyttet og stillet nysgerrige spørgsmål på de rigtige tidspunkter, siger Isabella og fortsætter: ”Jeg er stadig på vej i mit eget arbejdsliv – men vil gerne række ud til dem, der står på tærsklen. Det er vigtigt at give noget tilbage, synes jeg”.
Isabella er engelsk-australier og taler hurtigt om sin egen snoede karrierevej, hvor hun efter nogle år i England, med blandt andet job for British Fashion Council, rejste til København. I dag er hun som 32-årig COO i Copenhagen Fashion Week.
Artiklen fortsætter under billedet.
The Soulfuls' Summit blev afholdt i Kulturlab Kapellet, der til daglig drives af Turning Tables.
At spejle andres drømme
Som mentor og mentee mødes man i en samtale, der udfordrer, åbner og opmuntrer. Uanset om man er leder, ny på arbejdsmarkedet eller socialt udsat kan en mentor give netop det skub eller det input, en person har brug for.
På The Soulfuls’ Summit er det netop et mål at forbinde yngre kvinder, der ønsker at nedbryde barrierer i den kreative branche, med kvinder, som allerede arbejder professionelt inden for feltet. Der er samtaler og kram på kryds og tværs – både i caféen, gangen, salen og det interimistiske fotostudie. Isabella fortæller, at det for hende handler om at støtte kvinder og spejle andres drømme:
”I en usikker verden har vi brug for mindre splittelse og mere samarbejde og støtte. Vi skal væk fra girl boss-tankegangen og i stedet være gavmilde og ærlige og turde at være sårbare”, siger Isabella. Hun er tydeligt et forbillede for Sarah og Saida, men når man ser dem sammen, kan man se, at de også har en venskabelig og tillidsfuld forbindelse:
”Jeg lærer meget af at spejle mine egne drømme i Sarahs og Saidas, og gennem dem får jeg sat ord på og reflekteret over mine egne erfaringer.”
Et møde uden fordomme
”Brug mig som en ressource,” siger Isabella til sine mentees, og Sarah har blandt andet fået løbende feedback på sit cv. Hun er 27 og bachelor fra CBS i European Business. At arbejde professionelt i skønhedsbranchen har altid været hendes drøm, selvom hun tog en omvej via farmaceutuddannelsen. På opfordring fra Isabella har hun netop søgt – og fået – et fuldtidsjob som PR-assistent i Rudolph Care:
”En mentor er et menneske, der møder dig uden fordomme, bias og forventninger. Selvom jeg har familie og venner at tale med, så er det noget andet, fordi de kender mig på en anden måde. De er farvet af mine tidligere valg og fravalg og har en masse forudbestemte meninger – måske også om brancher de i virkeligheden ikke ved særlig meget om, fortæller Sarah Wisam og fortsætter:
”Min mentor stiller spørgsmål, lytter og hjælper mig med at tydeliggøre mine ønsker. Hun opmuntrer mig ved at stille spørgsmål til de begrænsninger, jeg selv ser.”
Vi skal væk fra girl boss-tankegangen og i stedet være gavmilde og ærlige og turde at være sårbare
Isabella Rose DaveyCOO CFWMentorer kan nedbryde barrierer
Både Sarah og Saida mødes med Isabella cirka hver 6. uge afhængig af eksamener og familieforpligtelser – altid på tomandshånd. Der er ikke en fast struktur på møderne, men mentee har ofte en problemstilling med eller et konkret spørgsmål hun gerne vil vende. Derudover taler de sammen løbende, hvis noget presser sig på.
Saida Ahmed er 28 og uddannet ergoterapeut. Hun er også ivrig fotograf – blandt andet under Copenhagen Fashion Festival – men mest af alt drømmer hun om at arrangere events for minoritetskvinder, hvor de udveksler erfaringer og bliver klogere sammen:
”Isabella har motiveret mig helt vildt. Hun har både hjulpet mig til at definere og konkretisere mit drømmeprojekt og samtidig højne ambitionerne,” fortæller Saida. Gennem Isabella har hun fået gode råd til fundraising og hjælp til en realistisk og skalérbar projektplan, der skal få drømmen om et fællesskab for minoritetskvinder til at gå i opfyldelse.
Kemien er vigtig
Og mentorskab som metode kan være værdifuld – ikke mindst når man er ny på arbejdsmarkedet. Det har man erfaring med i fagforeningen Djøf.
Edith Jakobsen, som er Arbejdspolitisk chef i Djøf, fortæller, at et mentorforløb ideelt kan bidrage til, at en person med relevant erfaring og netværk kan gøre en forskel for et andet menneske:
”Det kan give rigtig stor værdi for begge, men ofte er det jo også af stor betydning, om de to matchede personer har god kemi, og at begge er nysgerrige på andres perspektiver og evner at lytte til hinanden”, siger Edith. Hun understreger som Isabella, at det gode forløb går begge veje:
”I de senere år har såkaldt ’omvendt mentoring’ vundet frem. Her er præmissen, at den erfarne person i høj grad også kan drage fordel ved at få større indsigt i yngre menneskers mindset. Her er det naturligvis også afgørende, at man lytter og er reelt nysgerrig på andres perspektiver. At man afholder sig fra at dømme hinanden, men kan have en tillidsfuld og åben dialog.”
Dreamers and Doers
The Soulfuls arbejder for at skabe lige vilkår og muligheder for alle kvinder i kulturbranchen. Med støtte fra Tuborgfondet har foreningen igangsat det tre-årige mentorforløb Dreamers and Doers, som skal være med til at skabe mere diversitet for unge kulturskabere og rykke ved strukturer og bias i brancher som mode og musik.
3 gode råd til et godt mentorforløb
– Afstem forventninger – hvor ofte skal I mødes, og hvad vil I gerne opnå?
– Skab et fortroligt rum baseret på tillid og tryghed
– Vær åben og fordomsfri.