Pulje: Tuborgfondets Drømmekoncerter
Unge bands og DJs fra det musikalske vækstlag skal sætte gang i fællesskaberne på uddannelsessteder. Puljen kan søges af elev- og studerendes fællesskaber på både ungdoms- og videregående uddannelser.
Med den nye pulje ‘Tuborgfondets Drømmekoncerter’ vil vi bidrage til at genstarte det sociale sammenhold hos landets studiemiljøer efter en altoverskyggende pandemi – og samtidig støtte unge musiktalenter, så de igen kan komme ud at spille koncerter og optræde.
Hvem kan søge?
Alle ungefællesskaber tilknyttet uddannelser i Danmark fx studieråd, studenterhuse, festudvalg, elevråd, studenterforeninger eller fredagsbarsgrupper. Med uddannelser menes flerårige kompetencegivende studier: ungdomsuddannelser (STX, HF, HTX mv.), videregående uddannelser (korte, mellem og lange) og erhvervsuddannelser. Fællesskaber på højskoler, efterskoler, kollegier og voksen- og efteruddannelser kan ikke søge Tuborgfondets Drømmekoncerter.
Støtten består i en koncert med et af de bands eller DJs, du kan læse om på denne side. Tuborgfondet betaler for honorar, lydtekniker og evt. en teknikpakke, hvis I ikke selv har udstyr til koncertafvikling.
Krav til arrangement
Hvis I ansøger Tuborgfondets drømmekoncerter og får en bevilling, skal I leve op til følgende:
• Hvis jeres ansøgning om en koncert bliver godkendt, skal I som ansøger selv stå for at træffe den endelige aftale med agentur for en af de artister, I har ønsket og arrangere alt det praktiske omkring koncerten.
• Hvis ingen af de artister I ønsker kan på netop jeres ønskede dato, er I velkommen til at søge igen.
• Bands medbringer selv lydtekniker. I skal stille med 4 ædruelige hjælpere til at bære ind, stille op og bære udstyret ud igen efter koncerten. Hvis I træffer aftale med en DJ bliver lydudstyret leveret og sat op, samt afhentet igen.
• I skal sørge for et særskilt og aflåst rum som artisten kan benytte til omklædning, et simpelt aftensmåltid, snacks og drikkevarer.
• I skal realistisk forvente mindst 75 deltagere til jeres arrangement
• I må ikke opkræve særskilt entré for koncerten. Se FAQ nederst på siden for undtagelser.
• Arrangementet må ikke have almindelig offentlig adgang.
Hvordan søger man?
Gå til ansøgningsskema. I ansøgningsskemaet skal I vælge tre bands/DJs som I gerne vil have ud og optræde til jeres arrangement. Hvis vi godkender jeres ansøgningen, så sætter vi jer i kontakt med artisternes bookingagenturer. Derefter er det op til jer at lave en aftale en af disse artister. Selvom I søger om tre artister, gælder bevilling kun til aftale med en artist. Vi har aftalt vilkårene på forhånd, så I skal ikke til at forhandle pris osv. Nogle gange vil en artist være optaget af fx en anden koncert eller ferie, og så må I tage kontakt til en af de to andre, I har ønsket.
Spørgsmål? Nederst på siden finder I en FAQ.
ARTISTER

DAYYANI
CARL KNAST


PRISMA
VELVET VOLUME


REBECCA LOU
ANTHON EDWARDS


FABRÄK
NELLA


JOSIE AMADONNA
RAVI KUMA


ZAR PAULO
MARCUS.WAV


UNDERTEKST
DJs
EMMA5DOLLARBILL

KATRINE SØNDERGAARD

WASABI

HEX ELECTRONIX

MABINTI

FAQ
Hvem kan søge?
Alle ungefællesskaber tilknyttet uddannelser i Danmark fx studieråd, studenterhuse, festudvalg, elevråd, studenterforeninger eller fredagsbarsgrupper. Med uddannelser menes flerårige kompetencegivende studier: ungdomsuddannelser (STX, HF, HTX mv.), videregående uddannelser (korte, mellem og lange) og erhvervsuddannelser. Fællesskaber på højskoler, efterskoler, kollegier og voksen- og efteruddannelser kan ikke søge Tuborgfondets Drømmekoncerter.
Hvor mange penge kan vi søge om?
I skal ikke søge om et beløb, da vi tager os af betalingen af artist, lydtekniker og evt. teknik.
Tuborgfondet betaler for musikhonorar for en artist og lydtekniksetup til koncerten, hvis I ikke selv har udstyr til en koncertafvikling. Hvis der er andre omkostninger forbundet med arrangementet skal ansøger selv betale.
Må der spille andre bands til samme arrangement?
Der må gerne spille andre bands. I kan dog kun få en artist ud gennem Tuborgfondets Drømmekoncerter.
Hvad gør vi, hvis vi ikke har lydudstyr til koncertafvikling?
I ansøgningen skal I beskrive hvilket tekniske udstyr, I allerede har til koncertafvikling. Hvis artistens produktionsfolk vurderer, at der er behov for andet/mere, så vil artistens lydtekniker medbringe det og sætte det op. Det er derfor, I skal stille 4 hjælpere til rådighed. Tuborgfondet betaler for teknisk udstyr egnet for op til 600 deltagere. Hvis I ikke har en scene eller vil leje et lysshow, så er det for egen regning.
I får brug for et CVR-nummer.
Man kan søge enten med uddannelsens eller en studenterorganisations CVR-nummer.
Skriv til os på info@tuborgfondet.dk, hvis I ikke har et CVR-nummer og heller ikke kan søge sammen med nogen, der har.
Hvorfor skal vi være et fællesskab?
Tuborgfondet støtter ikke enkeltpersoner, men fællesskaber, hvor unge går sammen om at realisere en drøm eller en idé. Det gør vi, fordi det er sammen med andre, at følelsen af at være en del af noget større slår rod, og lysten og muligheden for at gøre en forskel vokser.
Kan man søge om Drømmekoncerter til flere forskellige events på samme studiested/skole?
Vi prioriterer ansøgere, der ikke tidligere har modtaget bevilling til en Drømmekoncert. Det gør vi, da vi ønsker, at flest mulige studiemiljøer får glæde af puljen.
Hvornår får vi svar?
Når ansøgningen er sendt, får I svar inden for én uge.
Herefter skaber Tuborgfondet kontakt mellem artisternes bookere og jer. I skal selv sørge for at aftale nærmere om arrangementet og skrive kontrakt.
Hvornår får vi pengene udbetalt?
Tuborgfondet afregner direkte med artist og teknikleverandør, så I vil ikke få nogle penge udbetalt. I vil dog stadig være registreret som modtager af det beløb, der bliver udbetalt til artist og teknikleverandør, og det er også jeres CVR-nummer, udbetalingen indberettes på til SKAT.
Skriv til Camilla på cp@tuborgfondet.dk hvis I har spørgsmål til økonomien.
Hvorfor må vi ikke tage entré?
I må ikke opkræve entré, fordi oplevelsen skal være tilgængelig for alle i jeres uddannelsesfællesskab og ikke skal skabe overskud. I må dog gerne tage en entré, hvis koncerten er en del af en større samlet begivenhed fx en universitetsfestival eller en fredagsbar, hvor der normalt er en mindre entré til at dække andre udgifter end musikken.
Skal koncerten holdes på uddannelsen?
I må gerne holde koncerten i andre lokaler end uddannelsen, men der må ikke være almindelig offentlig adgang. Hvis I afholder koncerten på jeres lokale spillested, som råder over tilstrækkelig teknisk udstyr til professionel koncertafvikling (og artisten derfor ikke har behov for at medbringe det), kan I få dækket op til 4000 kr. i leje af det lokale spillested. I kan ikke få tilskud til lokaleleje, hvis arrangementet afholdes i uddannelsens egne eller tilknyttede lokaler, også selvom lokalt har egnet lydudstyr. Beskriv dette i ansøgningen.
Hvordan søger vi?
I skal oprette jer som bruger i Tuborgfondets ansøgningssystem. Når det er gjort, vælger i ansøgningsskemaet til Drømmekoncerter og udfylder det. I skal blandt andet skrive, hvem af artisterne, I drømmer om at få ud på jeres skole eller uddannelse.
Hvordan kan jeg som artist blive en del af Tuborgfondets Drømmekoncerter?
Den første gruppe artister har vi udvalgt ved at invitere de danske bookingagenturer til at byde ind med artister, og tre musikeksperter har så peget på den endelige udvalg. Vi ved endnu ikke om/hvornår vi får brug for at supplere det nuværende udvalg op. Vi vil her på siden gøre opmærksom på, hvis vi inviterer til en ny runde udvælgelse af artister og så er alle bookere velkommen til at byde ind.