For ansøgere
Musikkens Frivillige puljeDrømmepuljenProjektstøtteKan vi få støtte?Tjekliste for ansøgningUdbetaling af støtteHent logoFAQ
Log ind
Ansøg

Unge sætter ord på mulige klimaløsninger

25.08.2023

Nyhed

Entreprenørskab

Klima på dagsordenen: 4.000 unge fra hele landet får i forløbet RYK Klimaet kompetencer til – og erfaring med – at debattere verdens største samfundsudfordring. Mød nogle af dem på Klimafolkemødet i Middelfart fra den 31. august til den 2. september.

Indsatsområde

Entreprenørskab - rum for grønne idéer

RYK Klimaet

Læs mere RYK Klimaet

En bevilling fra Tuborgfondet betyder, at 4.000 unge fra hele landet i løbet af de næste fire år kommer til Klimafolkemødet i Middelfart. Forløbet RYK Klimaet giver unge viden om klimaet og retoriske færdigheder, så de tør tage ordet i en forsamling og sætte en dagsorden. Workshop-forløbet slutter med, at de unge selv arrangerer events og debatter på Klimafolkemødet. Her mødes de med eksperter og beslutningstagere og debatterer mulige løsninger på klimakrisen i et løsningsorienteret format.

Forskning viser, at unge i stigende grad trækker sig fra samfundsdebatten. I en undersøgelse Gallup har gennemført i 2021, står det klart, at unge er den gruppe, der blander sig mindst i den offentlige debat. Mens 27% af danskerne på 60 år eller ældre gerne giver deres mening til kende offentligt, er det 21% af de 36-59-årige og kun 13% af de 18-35-årige, der kaster sig ind i debatten i et offentligt forum.

”Jeg synes, det var fedt at få inspiration til, hvad jeg konkret selv kan gøre for klimaet – altså så det hele ikke bliver så negativt og opgivende. Det er vigtigt, at vi kan se meningen i at handle, så er det også nemmere at debattere løsninger med andre,” siger Klara Wedel Bertelsen på 18 år, som har deltaget i RYK klimaet på IBC Handelsgymnasiet i Fredericia Middelfart.

 

Der er brug for en bred klimadebat

Gymnasielærer Preben Nielsen fra IBC Handelsgymnasiet i Fredericia Middelfart vil gerne rykke unge i samtaler og diskussioner – og motivere til at vende frygt og resignation til engagement og konstruktive løsningsideer:

”Som opvarmning til Klimafolkemødet kørte RYK klimaet et forløb hos os i sidste uge – og jeg synes, det lykkedes at få engageret unge over en bred kam. Hvis vi skal løse klimakrisen, er der netop brug for alsidighed og så mange unge som muligt, også unge der ikke ellers ikke deltager i debatten,” siger Preben Nielsen.

Tuborgfondet støtter RYK klimaet med 3,7 mio.kr:

”Klimakrisen er verdens vigtigste debatemne. Der er hårdt brug for, at vi sammen accelerer jagten på de gode løsninger, og unge har allermest på spil og står overfor store dilemmaer i fremtiden. RYK Klimaet kan skubbe på en samfundsforandring og give unge mere lyst og større mod til at handle og udvikle nye grønne ideer i fællesskab. Jeg glæder mig til at høre og se unge rykke os alle sammen frem til nye løsninger under Klimafolkemødet,” siger Mikkel Sander, programansvarlig for entreprenørskab i Tuborgfondet.

Forløbet RYK Klimaet er udviklet af ekspert i konstruktiv og involverende debat Gerd Maria May fra Room of Solutions i samarbejde med blandt andet professor i Klimaforandringer, Sebastian Mernild fra Climate Cluster på SDU.

Hvis vi skal løse klimakrisen, er der netop brug for alsidighed og så mange unge som muligt, også unge der ikke ellers ikke deltager i debatten

Preben NielsenPreben Nielsen, gymnasielærer IBC

RYK Klimaet kan skubbe på en samfundsforandring og give unge mere lyst og større mod til at handle og udvikle nye grønne ideer i fællesskab

Mikkel Sander Programansvarlig for entreprenørskab i Tuborgfondet

Fakta om RYK Klimaet

Tuborgfondet støtter RYK Klimaet med 3,7 mio. kr.

4000 unge fra ungdomsuddannelser i hele landet skal gennem de næste fire år på deres uddannelse undervises i at sætte dagsordenen, facilitere og aktivt deltage i at debattere klima konstruktivt.

På Klimafolkemødet i Middelfart mødes de unge og debatterer med beslutningstagere og eksperter.

Læs mere om RYK Klimaet

Yderligere info:

Programansvarlig for entreprenørskab i Tuborgfondet, Mikkel Sander, 26 28 32 35
RYK Klimaet: Gerd Maria May, 24 64 25 16

ArrowGrøn modefestival indtager København