Mange unge, der vokser op i udsatte boligområder, er i særlig risiko for at udvikle negative livsbaner. For at modvirke den udvikling, vil MS ActionAid Denmak skabe positive fællesskaber, hvor unge kan være med til at gøre en konkret forskel for andre unge i deres lokalområder. Her skal de unge udvikle kompetencer og få redskaber til at organisere sig på nye måder, samt få andre unge til at engagere sig i projekter, der sætter fokus på frivillighed, fællesskab og demokratisk indflydelse.
At gøre en forskel for andre
For at modvirke de unges vej ind i negative livsbaner vil MS styrke dem i arbejdet med de lokaldemokratiske fællesskaber. De unge skal mærke, at de gennem positive samarbejder, kan være med til at gøre en konkret forskel for andre unge. De unge vil gennem forløbet redskaber til og erfaring med at involvere og engagere andre.
Unge, aktive medborgere
Som baggrund for projektet har unge fra tre af Københavns udsatte områder Tingbjerg, Nørrebro og Bispebjerg i løbet af de sidste 2 år selv organiseret sig i lokaledemokratiske ungefælleskaber og ungeråd. Som organisation er MS interesseret i at hjælpe unge med at være aktive medborgere, der engagerer sig lokalt, til gavn både lokalt og for sammenhængskraften i vores samfund. Derfor vil de hjælpe de unge med at udvikle og strukturere fællesskaberne. Projektet udføres gennem et tæt samarbejde med Børne- og Ungdomsforvaltningen og Det Gode Naboskab på Nørrebro, og det er bygget op omkring frivillige i MS, der udvikler og udfører workshopsforløb og løbende støtte til de unge i de tre områder.
Fra undervisning til handling
I efteråret 2017 skræddersys et undervisningsforløb, der sætter særligt fokus på unges engagement og frivilligt arbejde. Formålet er at tænde de unges engagement og få dem til selv at sætte ord på deres udfordringer og drømme, samt give dem mulighed for at skabe inkluderende aktiviteter for andre unge i deres område. Som del af uddannelsen vil de unge komme på en studietur til Aarhus, hvor de fx skal besøge et ungeråd i Gellerupparken. Her skal de udveksle erfaringer og ideer og undersøge, hvordan unge engagerer sig lokalt. Turen har desuden til formål at bygge bro og skabe sammenhold mellem unge, der normalt ikke omgås hinanden, men som oplever mange af de samme udfordringer.
I foråret 2018 arbejdes der videre med de unges egne ideer, så de kompetencer og ideer, de har udviklet i løbet af efteråret, bliver en realitet i foråret. Det kan være, at de unge vil arbejde med en lokal ungefestival, fællesspisning i området eller et lokalløb, der samler penge ind til et godt formål. Aktiviteterne vil være baseret på de unges egne idéer og behov og udvikles i tæt sparring, dialog og samarbejde med medarbejdere og frivillige i projektet.
Opdatering på projektet – september 2018
Med bevillingen har MS etableret to stærke uddannelsesforløb; Frontløber for forandring samt et Meningsdanner-kursus om regeringens Parallelsamfunds plan. Derudover er der foretaget en opkvalificering af de frivillige i projektet.
Frontløber for forandring
14 unge fra boligområderne har deltaget og gennemført et forløb, hvor de har lært at identificere lokale behov og generere ideer og løsninger til de behov, de fandt mest vigtige. Forløbet har gennem politisk empowerment styrket de unge i at gå fra ide til handling, tro på sig selv og gå forrest for forandring. Deltagernes har opnået kompetencer indenfor personligt lederskab, præsentationsteknikker, projektplanlægning og eventafvikling. Et af de centrale elementer i uddannelsen var studieturen til Sønderborg, hvor de unge gik i dialog med andre unge, politikere og etniske minoriteter i Sønderborg om fordomme og stærke fællesskaber.
Meningsdannere
Den 1. januar kiggede statsminister Lars Løkke Rasmussen danskerne dybt i øjnene og gav debatten om de såkaldte ’Ghettoer’ ny kraft. „Rundtom i landet er der parallelsamfund,“ sagde statsministeren godt fire minutter inde i sin nytårstale. Han talte om huller i Danmarkskortet, magtesløsheden, isolationen, kriminelle bander og utryghed. „Vi skal sætte et nyt mål om at afvikle ghettoerne helt. D. 1 marts offentliggjorde regeringen en strategi mod parallelsamfund. Vi oplevede stor frustration hos unge i lokalområderne, da de ofte ikke kan genkende beskrivelserne af de steder, de er opvokset. Meningsdanner-kurset har givet 30 unge fra fire forskellige områder værktøjer til fremover at analysere i en politisk kontekst og herudfra forme egne meninger og holdninger. Deltagernes har snuset til forskellige debatformer og lært at udtrykke sig kreativt gennem flashmobs, videokunst og de mere klassiske debatindlæg.
“Meningsdanner-kurset har været med til at give mig værktøjer til at kunne udtrykke mine meninger og holdninger, samt hvordan jeg kan styrke mine argumenter. Jeg har altid haft mange tanker og holdninger i forhold til integration, ulighed og rettigheder, som jeg aldrig rigtig har vidst, hvad jeg skulle gøre med. Jeg har nu haft muligheden for at tale både i DR-debatten, til en Power Talk på MS og har været med til at nuancere den ellers unuanceret debat’”, Eden, 25 år, deltager på Meningsdanner-kursus, Tingbjerg.
Billederne her er fra deltagelse på Folkemødet 2018 samt uddannelsesforløbene Frontløber for forandring og herunder aktiviteten Unge drømme fra blokken.
’Jeg har hele mit liv følt jeg er blevet snakket om og ikke med. På Frontløberforløbet gik det op for mig, at det ikke var sådan, jeg ville leve mit liv, og det skulle ingen andre gøre for den sags skyld. Hvis man vil se en forandring, så skal man selv kæmpe for den".
Vi bruger cookies for at forbedre dit besøg på sitet og indsamle statistik. Læs mere om, hvordan vi bruger cookies her.