For ansøgere
DrømmepuljenProjektstøtteKan vi få støtte?Tjekliste for ansøgningUdbetaling af støtteHent logoFAQ
Log ind
Ansøg

RE:ACT - Human Rights

RE:ACT vil skabe viden og opmærksomhed om menneskerettighederne blandt danske unge og bruge kunsten og kulturen som løftestang for formidlingen. RE:ACT skal synliggøre vigtigheden af de grundlæggende rettigheder og vise, at de har en betydning i dag.

Indsatsområde Illustration
IndsatsområdeDemokrati – næste generations stemme og deltagelse
OrganisationRapolitics
År2022
RegionRegion Hovedstaden (inkl. Bornholm);Region Sjælland;Region Nordjylland;Region Midtjylland;Grønland/Færøerne/Uden for Danmark
609.065MODTAGET BELØB — DKKProjektidé

En gruppe unge fra Rapolitics startede i april 2022 et nyt kultur og kunstprojekt, der har til formål at engagere unge jævnaldrende i menneskerettigheder.
Projektet hedder RE:ACT Human Rights og er støttet af Tuborgfondet til at lave en lang række aktiviteter rundt om i landet. Der skal blandt andet laves små festivaler, afholdes workshops på ungdomsuddannelser, produceres en podcast-serie om rettigheder og diskrimination. Projektet udfolder sig også på Roskilde Festival, hvor menneskerettighederne undersøges med en kunstnerisk tilgang, som festivalgængerne kan tage del i.

Tanken bag projektet

Rapolitics tror på, at politisk rap og aktivistisk kunst kan styrke ungdommen og skabe en demokratisk bevidstgørelse, da rappen og kunsten også rammer segmenter, der ikke er politisk engagerede. Den forestilling blev i følge sekretariatsleder for Rapolitics, Manus Bell bekræftet til RE:ACT Human Rights på Roskilde Festival, hvor de præsenterede rappere og kunstnere fra hele verden, som var med til at engagere festivalens gæster i menneskerettighederne:

“Ved at relatere menneskerettigheder til de unges verdensbillede gennem rap og kunstneriske udtryk oplever vi, at de unge engageres i højere grad end med traditionelle kommunikationsformer. De får leveret alvorlige informationer, pakket ind i kunstformer de kender fra hverdagen og synes er seje,” siger Manus Bell. 

Det mærkedes især da duoen Refugees of Rap, som bruger rap som middel til at oplyse og mobilisere folk omkring krigen i Syrien, fortalte om deres- og deres families forfølgelse grundet deres tekster, der taler i mod Assad-regimet.

“Det at de er rappere, gør dem relatér bare og beundringsværdige for de unge, som derfor er mere åbne for, at tage deres historie ind. En historie der resonerede i publikum da vores frivillige efterfølgende var rundt og tale med de deltagende,” siger sekretariatslederen. 

 

Alternativ aktivisme

Flere af nordens dygtigste vogue dansere viste hvorledes alternativ aktivisme kan have indvirkning, ved et Ballroom show midt i campingområdet. Her skulle danserne generobre deres kroppe ved at lave en opvisning midt i campingområdet, som for nogle, kan kendetegnes ved toksisk maskulinitet. Det var både en succesoplevelse for danserne, men også en effektfuld måde at få vækket opmærksomhed for et mere inkluderende fællesskab på Roskildes campingområde: “For mange transpersoner, er Roskilde Festival desværre ikke et safe-space, men det fik danserne vendt det til at være. Her oplevede vi, at danserne tiltrak unge af alle typer og havde publikum i deres hule hånd, inklusiv de “hårde drenge”, som efterfølgende talte positivt om forskelligheder og retten til at være den man gerne vil være,” fortæller Manus Bell.

 

Fra Nørrebro til hele landet

På Nørrebro, i København lød startskuddet til det første store event i projektet. Her stod en masse frivillige fra Rapolitics for at planlægge en minifestival på Nørrebro, der havde fokus på kunstnerisk aktivisme og retten til at ytre sig.

-Vi håber med vores minifestival, at andre unge kan blive inspireret af vores jævnaldrende, der vælger at bruge deres kunst og musik til at blande sig i samfundet. Og at dem, der kommer forbi, selv får mere mod på at bruge deres stemme, siger Alexander El Madani Wewer, der er frivillig hos Rapolitics. Minifestivalen udfoldede sig i Kulturhuset, UNION på Nørrebro den 2. april, med et program fyldt med talks, workshops og koncerter.

Derfor støtter vi

Tuborgfondet støtter projekter, der søger at styrke ungdommens stemme og demokratiske selvtillid.

“Unge skal være en aktiv del af den demokratiske samtale. Derfor giver det mening at støtte et projekt, der med aktivisme og kunst retter unges opmærksomhed på blandt andet retten at ytre deres mening, og giver dem mod til at blande sig i den offentlige debat,” siger Peter Giacomello, der er sekretariatschef i Tuborgfondet.

REACT Human Rights på Roskilde Festival Foto: Hjalte Gregersen

Ved at relatere menneskerettigheder til de unges verdensbillede gennem rap og kunstneriske udtryk oplever vi, at de unge engageres i højere grad end med traditionelle kommunikationsformer. De får leveret alvorlige informationer, pakket ind i kunstformer de kender fra hverdagen og synes er seje

Manus BellSekretariatsleder, Rapolitics

Hvem står bag? 

RE:ACT Human Rights er et samarbejde mellem Rapolitics, Menneskerettighedsalliancen og Roskilde Festival

Rapolitics er en forening, der siden 2009 har arbejdet med rap og andre urbane udtryk, demokratisk bevidstgørelse, medborgerskab og dialog. Rapolitics arbejder ud fra en mission om at styrke unges selvværd og samfundsengagement gennem kreativ udfoldelse og ved at nedbryde marginalisering og opbygge unges holdningsdannelse og handlekraft.

Menneskerettighedsalliancen er stiftet af Institut for Menneskerettigheder i samarbejde med Roskilde Festival, Amnesty International Danmark, Ungdomsbureauet, Mino Danmark og Dansk Ungdoms Fællesråd. Menneskerettighedsalliancen samarbejder med unge menneskerettighedsforkæmpere, civilsamfundsorganisationer, lokale sports- og kulturforeninger, ungdomsklubber, kommuner, festivaler, uddannelsesinstitutioner og politiske ungdomsorganisationer.

ArrowGør som andre og ta' ordet