For ansøgere
DrømmepuljenProjektstøtteKan vi få støtte?Tjekliste for ansøgningUdbetaling af støtteHent logoFAQ
Log ind
Ansøg

Studerende skal eksperimentere sig frem til nye løsninger

28.11.2016

Nyhed

Studenterhuset og Københavns Universitet vil sammen med Tuborgfondet etablere et laboratorium for de studerende. Her skal de eksperimentere, drømme og forsøge sig frem med projekter til gavn for samfundet i samarbejde med virksomheder og kommuner.

Foreningsnavn

Pressemeddelelse

Forenings hjemmeside

Det første laboratorieforsøg bliver en mentorordning for flygtninge, som skal læse på Københavns Universitet, drevet af medstuderende i samarbejde med virksomheder, og med universitet og kommuner som partnere.

”En hel del flygtninge med delvise universitetsuddannelser fra hjemlandet, som søger ind på universitetet. Men de bliver i dag ikke tilbudt en dansk mentor, ligesom fx internationale studerende bliver det. Samtidig har de brug for bedre vejledning samt en hurtig introduktion til det danske arbejdsmarked,” siger Jacob Ørum, direktør for Studenterhuset.
Målet er, at forsøgene og eksperimenterne på sigt bliver bæredygtige og til selvstændige projekter udenfor laboratoriet. Undervejs skal nye samarbejds- og projektformer udforskes.

”Løsninger på vor tids samfundsudfordringer skal udvikles i samarbejde mellem borgere, det offentlige og virksomheder,” siger Tuborgfondets direktør, Anne-Marie Skov.
”I Studenterhuset har de stor succes med at engagere studerende fra hele verden i studiemiljøaktiviteter og i universitetslivet. Derfor er vi også begejstrede for, at de studerende nu får endnu bedre muligheder for at engagere sig i aktiviteter, som rækker ud over universitetet – ud i det omgivende samfund.”

FN’s verdensmål på agendaen
Et andet forsøg, der etableres i laboratoriet, som fysisk er placeret i Studenterhusets lokaler i det centrale København, handler om FN’s nye verdensmål for bæredygtig udvikling. Det bliver op til de studerende selv at definere hvordan, men det kunne for eksempel være et projekt med fokus at inddrage samfundsvidenskabelige og humanistiske studerende i arbejdet med vedvarende energi eller klimatilpasning. Fælles for alle projekter er, at de tager afsæt i konkrete udfordringer i samfundet, og samtidig træner de studerende i, hvordan de kan bringe verdensmålene med ind på deres kommende arbejdspladser.

På trods af mere pres for få gjort studierne hurtigt færdige, er der stadig stor interesse for at gøre en forskel i samfundet, og for selv at lære noget undervejs. Vi er spændte på, hvad nutidens generation af studerende sætter i søen.

Jacob Ørumdirektør - Studenterhuset

Lang tradition for engagement
Samfundsengagement er ikke ukendt for danske universitetsstuderende. I starten af 1900-tallet oprettede studerende samfundsorganisationer som Settlementet på Vesterbro. I 1960erne oprettede universitetsstuderende udviklingsorganisationen IBIS, mens højskolestuderende oprettede Askovfonden.

”På trods af mere pres for få gjort studierne hurtigt færdige, er der stadig stor interesse for at gøre en forskel i samfundet, og for selv at lære noget undervejs. Vi er spændte på, hvad nutidens generation af studerende sætter i søen,” siger Studenterhusets direktør Jacob Ørum.

”Studerende og universitet har en forpligtelse til at engagere sig i det omgivende samfund. Lysten og interessen findes allerede; for studerende er en meget stor del af sociale og kulturelle organisationer fra Ungdommens Røde Kors til Roskilde Festival. Med Laboratoriet vil vi gerne udvikle og synliggøre dette engagement. De danske arbejdspladser efterspørger kandidater, som ønsker at gøre en forskel i verden, så oven i hatten får de studerende jobrelevante kvalifikationer.”

Også på Københavns Universitet er man tilfredse: ”Laboratoriets temaer er emner, som ligger Københavns Universitet meget på sinde.” siger prorektor Lykke Friis. ”Vi er stolte af, at vores studerende engagerer sig både i samfundet og i universitetet. Det gælder ikke mindst den del af projektet, der går ud på at integrere flygtninge i universitetslivet. Jeg vil gerne ønske Studenterhuset tillykke med, at Tuborgfondet har indgået et så flot partnerskab, som vi glæder os til at være en del af”.

 
Fakta
Tuborgfondet og Studenterhuset har indgået et strategisk samarbejde om et pilotprojekt, der skal give interesserede unge blandt de 40.000 studerende, der er indskrevet på Københavns Universitet, mulighed for at engagere sig mere aktivt som samfundsborgere.

Tuborgfondets bevilling lyder på 2,5 mio. kr. mens Københavns Universitet bidrager med 0,5 mio. kr.  Virksomheder og kommuner kommer til at bidrage med tid, viden og netværk.

For yderligere information:
Tuborgfondet: Programansvarlig Nanna Callisen Bang, ncb@jhline.dk, tlf. 33272900

Studenterhuset: Direktør Jacob Ørum, jor@studenterhuset.com, tlf. 31354299